Tweede Kamer dwingt via motie duidelijkheid af over budgetneutrale invoering WLTP 

Laatste update 15 november 2019 Leestijd: 3 min

De niet aflatende lobby en de intensieve pr-campagne van BOVAG en RAI vereniging omtrent de beloofde budgetneutrale invoering van de WLTP hebben geleid tot een motie waarmee de Tweede Kamer staatssecretaris Snel dwingt onafhankelijk te laten onderzoeken of de omzetting van NEDC1 naar NEDC2 en van NEDC2 naar WLTP budgetneutraal is. Zowel op macroniveau, als voor de tien meest verkochte auto’s. 

BOVAG en RAI Vereniging lieten eerder KPMG al zo’n onderzoek uitvoeren en daaruit bleek klip en klaar dat de eerste omzetting zo’n 600 miljoen aan extra bpm-inkomsten oplevert voor de schatkist en dat de tweede omzetting structureel 200 miljoen extra oplevert voor de fiscus. 

In de debatten over de invoering van WLTP en de door staatssecretaris Wiebes al beloofde budgetneutraliteit, bleek dat de huidige staatssecretaris Snel alleen wil kijken naar invoerdatum 1 juli 2020 en daarbij dus de eerste omzetting, die heel veel extra bpm oplevert, negeert. Daar neemt de Tweede Kamer, op aangeven van BOVAG en RAI Vereniging, nu dus geen genoegen mee. 

Gezond verstand 

Het is de eerste overwinning in een lang en moeizaam lobbytraject. Voor de zomer van 2020 moet Snel rapporteren aan de Kamer en dan weten we ook of de onafhankelijke instantie de conclusies van BOVAG en RAI Vereniging en KMPG deelt. Waarna we alsnog samen met de Tweede Kamer om aanpassing van de bpm-tabel kunnen verzoeken. 

Peter Niesink, algemeen directeur BOVAG: "Het is mooi te zien dat onze inspanningen op het Binnenhof nu eindelijk vruchten afwerpen. De Kamer gebruikt zijn gezond verstand en roept de staatsecretaris tot de orde. We zijn er nog niet, maar dit is een belangrijke stap. Wordt vervolgd." 

Voor de liefhebber hier een weerlegging van alle stellingen van de staatssecretaris, die BOVAG met de Kamer heeft gedeeld.

Luister hier het item van BNR Nieuwsradio terug waarin Peter Niesink (algemeen directeur BOVAG) onder andere over dit onderwerp aan het woord komt. 

Zie ook:

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring