Belgische boete ontvangen? Geef de berijdersgegevens door en voorkom extra boete

Laatste update 07 november 2019 Leestijd: 3 min

België heeft sinds vorig jaar een wet die stelt dat bij elke verkeersboete de identiteit van de berijder bekend gemaakt moet worden. Als niet aan deze voorwaarde wordt voldaan, dan kan er bovenop de boete nóg een boete komen van maximaal 500 euro. BOVAG adviseert verhuurbedrijven daarom om de berijdersgegevens op te vragen en door te geven aan de Belgische overheid.

Krijgt u als verhuurbedrijf verkeersboetes uit België, dan is het advies om de berijdersgegevens van het voertuig door te geven aan de Belgische overheid. Hoe dit moet leest u op de brief en het proces-verbaal of op www.verkeersboetes.be. Bij een zakelijke verhuur, bijvoorbeeld een leasemaatschappij, is het verkrijgen van de berijdersgegevens wellicht lastiger. BOVAG raadt u aan om samen met de hurende partij af te stemmen hoe om te gaan met het invullen van identiteit en gegevens van de berijder. In het geval dat de huurder niet bereid of niet in staat is de berijder door te geven, kan ook de zakelijke huurder in plaats van de bestuurder worden opgegeven. In dat geval zal de Belgische overheid contact met de zakelijke huurder opnemen om de identiteit van de berijder te achterhalen.

Conform AVG

De wettelijke verplichting voor het aanleveren van berijdergegevens geldt overigens alleen voor verkeerboetes en dus niet voor parkeerboetes. Indien de berijdersgegevens ontbreken bij een verkeersovertreding dan kan de Belgische overheid een extra boete heffen bovenop de verkeersboete. Deze extra boete ligt tussen 300 en 500 euro. Het aanleveren van de berijdersgegevens is overigens in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming. 

Ledenadvies en ondersteuning

Met vragen over dit thema kunt u terecht bij BOVAG Ledenadvies: ledenadvies@bovag.nl.
BOVAG houdt over dit onderwerp vinger aan de pols via de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA), die samen met de Belgische branchevereniging Renta voor werkbare regels lobbyt bij het Belgische ministerie van Justitie.


Dit artikel is samengesteld in overleg met Fine Company, specialist in digitale afhandeling van zowel Nederlandse als buitenlandse verkeersboetes. Fine Company is partner in business van BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring