Kamervragen over onderverzekerde rijscholen

Laatste update 31 december 2021 Leestijd: 2 min

Naar aanleiding van berichtgeving van BNR heeft Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) vragen gesteld aan minister Van Nieuwenhuizen over onderverzekerde rijscholen die boetes en schade zouden doorbelasten aan leerlingen. Bij BOVAG-rijscholen is doorbelasting conform de algemene voorwaarden uitgesloten en schrijven de lidmaatschapseisen een uitgebreide verzekeringsdekking voor. De roep van Dijkstra om het kaf van het koren te scheiden in de rijschoolbranche ondersteunt BOVAG van harte.

Volgens BNR zouden meerdere rijscholen er eigen voorwaarden op nahouden, waarin is opgenomen dat de leerling verantwoordelijk is voor boetes en schade. In de algemene voorwaarden van BOVAG Rijscholen -die tweezijdig met de ANWB in SER-verband zijn opgesteld- is echter opgenomen dat een bij BOVAG aangesloten rijschool de leerling hiervan volledig vrijwaart. De enige uitzonderingen hierop vormen grove schuld en opzet en het gebruik van alcohol en verdovende of geneesmiddelen. Het is BOVAG-rijscholen niet toegestaan deze algemene voorwaarden in het nadeel van de consument te wijzigen of aan te vullen.

Concurrentie

Als verklaring voor deze praktijken werd bij BNR de grote concurrentie in de sector opgevoerd, waardoor rijscholen zich niet of onvoldoende verzekeren voor hun bedrijfsrisico’s. Dat is voor BOVAG onacceptabel en de lidmaatschapseisen schrijven dan ook al sinds jaar en dag voor dat de rijschool een Wettelijke Aansprakelijkheid met een minimale dekking van twee maal ruim 2,5 miljoen euro per jaar moet afsluiten, instructierisico meeverzekerd is, alle voertuigen conform de wet verzekerd moeten zijn inclusief de lesclausule en een inzittenden- of opzittendenverzekering moeten hebben. Concurrentie op basis van onderverzekering is simpelweg oneerlijke concurrentie, waar de consument uiteindelijk de dupe van wordt.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring