Rotterdam en Schiedam willen tweedehands auto’s in opkopersregister

Laatste update 13 maart 2019 Leestijd: 3 min

Ondanks protest van BOVAG verplichten de gemeenten Schiedam en Rotterdam bedrijven om tweedehands goederen in het Digitaal Opkopers Register (DOR) te registreren. BOVAG heeft beide gemeenten per brief nogmaals verzocht om deze verplichting niet door te voeren en heeft hen om een gesprek hierover gevraagd.

Verplichte registratie in DOR betekent voor autobedrijven dat zij hun ingekochte occasions en tweedehands onderdelen moeten registreren. Volgens BOVAG is dit een overbodige exercitie voor Nederlands gekentekende occasions, omdat heling van deze categorie voertuigen dankzij diefstalsignalering in het RDW Kentekenregister praktisch onmogelijk is. Bovendien is er een wetswijziging in de maak die het Kentekenregister straks gelijkstelt aan DOR.
 
Wat BOVAG betreft zijn Schiedam en Rotterdam voorbarig met het invoeren van de registratieplicht in DOR voor occasions. Als aangifte wordt gedaan van een gestolen voertuig, wordt dit immers in het Kentekenregister vermeld, zodat de auto niet kan worden verhandeld. Verplichte DOR-registratie voor occasions voegt wat BOVAG betreft niets toe en daarom is het een onnodige administratieve lastenverzwaring. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid werkt momenteel aan een wetsvoorstel om het RDW-Kentekenregister gelijk te stellen aan DOR, zodat ondernemers geen dubbele registratie hoeven uit te voeren. Rotterdam en Schiedam willen echter niet wachten op het wetsvoorstel dat naar verwachting in augustus ter beoordeling wordt voorgelegd. Zij wuiven de bezwaren van BOVAG weg. Het Ministerie heeft andere gemeenten inmiddels geïnformeerd dat er een wetswijziging in de maak is en dat het verstandig is om daarop te wachten. Zodra de wijziging van kracht wordt, is het de bedoeling dat ook bedrijven in Schiedam en Rotterdam niet langer hun occasions in DOR hoeven in te voeren. Tot die tijd wel, en dat is wat BOVAG betreft dus een onnodige administratieve lastenverzwaring.

Gebruikte onderdelen

Omdat Schiedam en Rotterdam inmiddels al brieven rondsturen met waarschuwingen, is het voor BOVAG-leden in deze gemeenten raadzaam zich aan te melden voor DOR en om te starten met de registratie. Het staat eenieder uiteraard vrij om in navolging van BOVAG zijn ongenoegen over deze verplichting te uiten bij de gemeente. DOR geldt ook voor de inkoop van tweedehands onderdelen, waar in tegenstelling tot het RDW-kentekenregister geen andere database voor bestaat. Daarom is het sowieso raadzaam om een DOR-identiteit aan te vragen. 
 
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring