Oproep: laat uw stem horen over APK in het buitenland

Laatste update 05 april 2019 Leestijd: 3 min

De Nederlandse overheid wil eenzijdig grensoverschrijdende APK mogelijk maken. Personen en bedrijven die hierdoor geraakt worden, kunnen via een zogenoemde ‘internetconsultatie’ hun mening geven over dit plan. BOVAG roept zijn keurende leden op dat massaal te doen, omdat het plan zoals het er nu ligt, veel ongewenste effecten heeft, waar de Nederlandse overheid te gemakkelijk overheen lijkt te stappen.

BOVAG is niet principieel tegen grensoverschrijdende APK, maar heeft wel een aantal strikte voorwaarden. De discussie over grensoverschrijdende APK loopt al langer, maar richtte zich vooral op APK 2. Daarbij is de gedachte dat het voor bijvoorbeeld pensionado’s die een groot deel van het jaar in Spanje wonen en daar een auto op Nederlands kenteken hebben staan, niet verplicht zou moeten zijn om voor iedere APK met die auto af te reizen naar Nederland. BOVAG vindt dat prima, mits er bij de keuring in Spanje dezelfde eisen worden gehanteerd als bij een Nederlandse APK. Én als Spaanse auto’s voortaan ook in Nederland mogen worden gekeurd: het principe van wederkerigheid. Vooralsnog is in de plannen van beide geen sprake.

Verkeersveiligheid

Nu de plannen worden verbreed tot APK 1 gelden wat BOVAG betreft dezelfde criteria: dezelfde hoge APK-eisen, een controlesysteem van hoog niveau en volledige wederkerigheid. Regelen we dat niet, dan heeft dat gevolgen voor de verkeersveiligheid, want in andere landen gelden veelal lagere APK-eisen, dicht bij of op de Europese ondergrens, terwijl Nederland strenge eisen hanteert en mede daardoor ook een van de meest verkeersveilige landen van Europa is. En voor een handvol personenauto’s die in Spanje blijven rondrijden is dat leed wellicht te overzien, maar niet als trucks met Nederlands kenteken, die heel veel kilometers maken in heel Europa, massaal in landen gekeurd gaan worden waar de lonen en keuringseisen laag zijn. Daar komt bij dat nog niet duidelijk is hoe de controle van buitenlandse APK’s in het vat gegoten wordt. BOVAG ziet daar de nodige praktische problemen. BOVAG hecht sterk aan het huidige systeem van gerichte steekproeven door de RDW, wat solide uitvoering van de APK’s garandeert. Laat je dat systeem los, dan staat de deur open voor misbruik en slechte uitvoering. Hetgeen evenzeer gevolgen heeft voor de verkeersveiligheid. En bovendien is het oneerlijk en opzichte van de Nederlandse bedrijven, die wél streng gecontroleerd worden.

Inspreken bij de zogenoemde internetconsultatie kan tot en met 10 april via de onderstaande link.

Klik hier om de internetconsultatie in te vullen

Het is belangrijk dat u uw stem laat horen, zodat de politiek doordrongen is van de belangen van keuringsbedrijven in Nederland. BOVAG doet dat zelf natuurlijk ook. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring