Haken en ogen aan plan grensoverschrijdende APK I – BOVAG wil opheldering

Laatste update 22 maart 2019 Leestijd: 2 min

BOVAG en andere organisaties zijn verrast door het overheidsplan om als Nederland – zonder goede afspraken en eisen – grensoverschrijdende APK 1 mogelijk te maken. BOVAG heeft inmiddels weten te bewerkstelligen dat de internetconsultatie met een week is verlengd tot 10 april en organiseert nu alle betrokkenen om dit voornemen in andere banen te leiden. Als het voorstel onverkort door gaat, zal de bulk van APK1 mogelijk verschuiven naar Oost-Europa en ons kwalitatief hoogstaande APK-systeem gevaar lopen, met alle gevolgen van dien voor de verkeersveiligheid.

BOVAG is niet principieel tegen grensoverschrijdende APK, maar heeft wel een aantal strikte voorwaarden. En die zijn voor trucks en de APK 1 niet anders dan voor de APK 2 voor personenauto’s. De discussie over grensoverschrijdend APK loopt al langer, maar richtte zich vooral op APK 2. Daarbij is de gedachte dat het voor bijvoorbeeld pensionado’s die een groot deel van het jaar in Spanje wonen en daar een auto op Nederlands kenteken hebben staan, niet verplicht zou moeten zijn om voor iedere APK met die auto af te reizen naar Nederland. BOVAG vindt dat prima, mits er bij de keuring in Spanje dezelfde eisen worden gehanteerd als bij een Nederlandse APK. Én als Spaanse auto’s voortaan ook in Nederland mogen worden gekeurd: het principe van wederkerigheid. Vooralsnog is in de plannen van beide geen sprake.

Nu de plannen worden verbreed tot APK 1 gelden wat BOVAG betreft dezelfde criteria: de zelfde hoge APK-eisen en volledige wederkerigheid.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring