BOVAG-ondernemers minder positief over omzet en winstgevendheid

Laatste update 28 maart 2019 Leestijd: 5 min

Het ondernemersvertrouwen van BOVAG-leden is in de tweede helft vorig jaar een stuk lager dan het half jaar daarvoor. Ook over de ontwikkeling van de omzet en winstgevendheid zijn BOVAG-leden sinds half 2018 minder te spreken. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse BOVAG Conjunctuurpeiling.

In de BOVAG Conjunctuurpeiling worden BOVAG-leden twee keer per jaar gevraagd hoe hun bedrijf het afgelopen halfjaar heeft gepresteerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. En wat hun verwachting is voor het komende half jaar. BOVAG-leden kunnen onderaan deze pagina de complete rapportages downloaden.

Bekijk hieronder de uitkomsten op hoofdlijnen.

Ondernemersvertrouwen-H2-2018.png
Het ondernemersvertrouwen is een zogenoemde stemmingsindicator, die is samengesteld uit de verwachting van BOVAG-leden voor de komende zes maanden ten aanzien van de ontwikkeling van de totale omzet, het aantal werknemers, de winstgevendheid en de investeringen in vaste activa. Een positief ondernemersvertrouwen betekent in dit geval dat het aantal ondernemers dat een voldoende geeft, groter is dan het aantal ondernemers dat een onvoldoende geeft.

Omzet en winst

BOVAG-ondernemers zagen in de tweede helft van 2018 hun omzet en winstgevendheid iets terug lopen vergeleken met het half jaar daarvoor. Voor de eerste helft van 2019 verwachten ondernemers nog minder omzet en winst.

Totale omzet
Totale-omzet-H2-2018.png

Winstegevendheid
Winstgevendheid-H2-2018.png

Opvallende resultaten per branche

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring