Let op: nog één week tot informatieplicht energiebesparende maatregelen

Laatste update 21 juni 2019 Leestijd: 5 min

De informatieplicht voor energiebesparende maatregelen gaat in over één week, op 1 juli. Vanaf die datum moet elke ondernemer die op jaarbasis meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas verbruikt, melden wat hij doet om energie te besparen. BOVAG ondersteunt zijn leden digitaal en op papier met informatie, maatregelenlijsten en checklists om dit voor elkaar te krijgen. Nog niet begonnen? Start vandaag en doorloop de stappen.

Waar te beginnen?

  1. Bekijk uw energierekening. Gebruikt u meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas, dan bent u verplicht om uw energiebesparende maatregelen te melden bij het e-loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 
  2. Lees de algemene brochure, neem de maatregelenlijst door en vul op de checklist in wat u heeft gedaan en wat u nog moet doen.
  3. Huurt u uw pand? Zoek dan ook contact met uw verhuurder en neem samen de maatregelenlijst door. Sommige onderdelen van de lijst zal de verhuurder namelijk op moeten pakken. 
  4. Vraag E-herkenning aan. Dit is een zakelijk identificatiemiddel dat te vergelijken is met DigiD. E-herkenning heeft u nodig om uzelf bij het digitaal melden te identificeren. Kijk op www.eherkenning.nl. 
  5. Meld de maatregelen die u genomen hebt bij het e-loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Let op: ook als u weinig tot geen maatregelen heeft genomen, bent u wettelijk verplicht om dit door te geven. Bedrijven die hun meldplicht niet nakomen, zullen als eerste door handhavers worden bezocht.  
  6. Na deze melding moet u vervolgens iedere vier jaar uw energiebesparende maatregelen melden. Zie dit dus niet als een eenmalige actie, maar maak energiebesparende maatregelen onderdeel van uw bedrijfsvoering en plan ook toekomstige maatregelen in. Immers: energie besparen, betekent geld verdienen. 


Melden

Van belang is dat u vóór 1 juli 2019 op een meldportaal van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aangeeft welke energiebesparende maatregelen u wel en niet heeft getroffen. Daarna zult u zo snel mogelijk aan de slag moeten met het nemen van de maatregelen die u nog niet heeft genomen. Er is dus een verschil tussen het melden van de energiebesparende maatregelen en het daadwerkelijk treffen van de energiebesparende maatregelen. Bent u auditplichtig, omdat uw bedrijf onder de Energy Efficiency Directive (EED) valt, dan heeft u uitstel voor de Informatieplicht tot 5 december 2019.

Wat als u minder dan 50.000 kWh elektriciteit en 25.000 m³aardgas verbruikt?

Zit u onder die grens? Dan hoeft u niets te doen. De lijsten met maatregelen bieden u in dat geval echter wel inspiratie op het moment dat u investeringen moet plegen. Denk aan nieuwe verlichting, een roldeur of een nieuwe server. Een kijkje op de lijsten loont dus de moeite – en de kosten.


Hulp nodig?

Als u vragen heeft kunt u altijd contact opnemen met BOVAG Ledenadvies, telefoon (030) 659 53 00, e-mail ledenadvies@bovag.nl. U kunt ook praktische hulp inschakelen via het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IvDM). Voor een totaalprijs van € 495,- controleert u samen met een expert van het IvDM welke maatregelen er al zijn uitgevoerd en vult u deze online bij het eLoket in. Kijk voor meer informatie op https://mijn.bovag.nl/energiebesparing. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring