Hoe worden inzetbaarheidsuren berekend na deelname aan Generatiepact (cao MvT)?

Laatste update 12 augustus 2019 Leestijd: 3 min

Een medewerker die deelneemt aan het Generatiepact bouwt ook inzetbaarheidsuren (extra vakantie-uren) op. In de cao MvT is voor de opbouw een speciale tabel opgenomen. De medewerker bouwt namelijk minder inzetbaarheidsuren op dan voordat hij deelnam, behalve op 66-jarige leeftijd. Deze tabel roept veel vragen op. BOVAG geeft opheldering.

De tabel waarin staat hoeveel inzetbaarheidsuren medewerkers opbouwen na deelname aan het Generatiepact is te vinden in artikel 72 lid 3 van de cao MvT. De tabel ziet er als volgt uit: 

Tabel-inzetbaarheidsuren-bij-Generatiepact.jpg

Klopt de tabel in de cao wel? 

In de tabel is te zien dat het aantal inzetbaarheidsuren afneemt naarmate de medewerker ouder wordt. Behalve op 66-jarige leeftijd, dan behoudt de medewerker ineens zijn volledige opbouw (52 inzetbaarheidsuren). BOVAG Ledenadvies krijgt regelmatig de vraag of deze tabel wel klopt.

In het principeakkoord van de cao MvT is met vakbonden afgesproken dat een medewerker bij gebruikmaking van het Generatiepact MvT niet meer inzetbaarheidsuren inbrengt dan het aantal uren bij het Generatiepact van de cao Metaal & Techniek (cao M&T). Om de tabel te maken, is dus gekeken hoeveel inzetbaarheidsuren een medewerker in de cao M&T op een bepaalde leeftijd heeft in vergelijking met het aantal uren in de cao MvT. Het aantal inzetbaarheidsuren in de cao MvT minus het aantal inzetbaarheidsuren in de cao M&T levert de aantallen uren op in de tweede kolom.

Opvallend in de tabel is dat het aantal resterende inzetbaarheidsuren afneemt naarmate de medewerker ouder wordt. Dit heeft ermee te maken dat het verschil tussen het aantal inzetbaarheidsuren in de cao MvT en cao M&T kleiner wordt naarmate de medewerker ouder wordt. Behalve bij een 66-jarige medewerker, die houdt ineens 52 inzetbaarheidsuren over. Dit komt doordat aan een 66-jarige medewerker in de cao M&T geen inzetbaarheidsuren worden toegekend. Daardoor behoudt de medewerker na deelname aan het Generatiepact MvT zijn volledige opbouw.

Nadat het aantal resterende inzetbaarheidsuren is berekend, moet dit aantal nog afgezet worden tegen de gekozen variant. Hierbij wordt gekeken naar het percentage dat de medewerker blijft werken na deelname aan het Generatiepact. Deze aantallen zijn ook te vinden in de kolommen 3 t/m 5. 

Vragen?

Neem contact op met BOVAG Ledenadvies via (030) 659 53 00 of ledenadvies@bovag.nl

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring