13 veelgestelde vragen over de informatieplicht energiebesparende maatregelen

Laatste update 08 februari 2019 Leestijd: 3 min

Alle bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruiken, zijn verplicht om voor 1 juli 2019 te melden welke energiebesparende maatregelen zij hebben genomen.

Dat melden gaat via een digitaal meldpunt dat op dit moment nog niet in de lucht is. BOVAG adviseert bedrijven om zich toch nu alvast voor te bereiden op deze eis en te starten met het op papier verzamelen van de genomen energiebesparende maatregelen. BOVAG stelt u op de hoogte wanneer het exacte webadres bekend is waarop u de melding kunt doen.

Het nemen van energiebesparende maatregelen was voor bedrijven boven een bepaald energieverbruik al verplicht. Nieuw is dat u deze maatregelen nu ook moet aanmelden. Grote bedrijven met meer dan 250 medewerkers, een jaaromzet van 50 miljoen euro of een balanstotaal van 43 miljoen euro krijgen tot 5 december 2019 om hun melding te doen.

Advies

BOVAG raadt u aan om alvast alle energiebesparende maatregelen die u heeft genomen op een rijtje te zetten. Ook kunt u kritisch kijken of u kunt investeren in energiebesparende technieken. Met name technieken die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Bedenk ook goed dat er een verschil is tussen informatieplicht en de plicht om energie te besparen. Als u nog geen enkele maatregel heeft getroffen, moet u dit doorgeven voor 1 juli. U voldoet dan aan de informatieplicht.
Ideeën over hoe u energie kunt besparen, staan onder andere in de Erkende Maatregel Lijsten. Binnenkort komen nieuwe versies van die lijsten uit. BOVAG houdt u hiervan op de hoogte.

Kritisch

BOVAG houdt kritisch in de gaten dat de wettelijke verplichtingen werkbaar zijn voor de aangesloten ondernemers. De informatieplicht mag niet eerder in werking treden dan wanneer met praktijktests is aangetoond dat de website technisch goed werkt. Ook pleit BOVAG ervoor dat iedere handhaver op dezelfde manier met de informatieplicht voor energiebesparing omgaat.

Vragen

We hebben enkele vragen en hun antwoorden voor u op een rijtje gezet. Heeft u na het lezen daarvan nog vragen over dit onderwerp? Neem contact op met BOVAG Ledenadvies / 030 65 95 300.

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring