Vergunningplicht bemiddelaars aanvullende verzekeringen uitgesteld

Laatste update 22 februari 2019 Leestijd: 2 min

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat zich beraden op de vergunningplicht voor bemiddelaars in aanvullende verzekeringen. Nadat in januari bekend werd dat ook aanvullende verzekeringen zoals de Schadeverzekering Inzittenden (SVI) onder de regels van de Wft zouden gaan vallen, hebben brancheorganisaties waaronder BOVAG hier bezwaar tegen gemaakt. AFM heeft daarop besloten de invoering in ieder geval tot na de zomer uit te stellen en zich nader te beraden.

AFM liet in januari weten dat een nieuw inzicht ertoe had geleid dat ook aanvullende verzekeringen zoals Schadeverzekeringen Inzittenden (SVI), Personen Ongevallen Inzittendenverzekering (POI) en soms rechtsbijstand voortaan vergunningplichtig zijn op grond van de wet Wft en niet langer mochten worden aangeboden door bijvoorbeeld een autobedrijf in de (private) lease, een verhuurbedrijf of camperverhuurder. Voorheen was dit een uitzondering, die gold voor aanvullende verzekeringen onder een raamcontract.

Na de zomer

BOVAG en andere brancheorganisaties hebben AFM laten weten onaangenaam verrast te zijn over de vergunningplicht. BOVAG heeft AFM om opheldering gevraagd omdat er nog veel onduidelijkheden zijn en het veel vragen oproept. Ook is gereageerd op de korte invoeringstermijn waarin ondernemers de status ‘verbonden bemiddelaar’ konden aanvragen. AFM heeft laten weten dat zij vele reacties en vragen hebben binnengekregen, waar zij zorgvuldig mee om willen gaan. Daarom hebben zij besloten de vergunningplicht voorlopig uit te stellen, en er naar verwachting na de zomer op terug te komen.

Wilt u hier meer over weten?

Bekijk dan het dossier Vergunningplicht voor bemiddelaars in (aanvullende) verzekeringen voor antwoorden op veelgestelde vragen.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring