Wie betaalt fijnstoftoeslag in 2020?

Laatste update 18 december 2019 Leestijd: 3 min

Houders van dieselauto’s die veel fijnstof uitstoten, moeten vanaf 1 januari 2020 een fijnstoftoeslag betalen. Deze extra belasting, ook wel bekend als ‘roettaks’ van ongeveer vijftien procent wordt geïnd via de motorrijtuigenbelasting. De belastingdienst heeft hierover een brief gestuurd naar de kentekenhouders van deze auto’s maar helaas klopte het verzendbestand niet helemaal.

Een aantal ontvangers heeft een excuusbrief ontvangen, maar het is niet duidelijk of iedereen die het aangaat ook bericht heeft gekregen.

Fijnstoftoeslag is een extra belasting die houders moeten betalen van een auto waarvan:
  • de fijnstofuitstoot hoger is dan 5 mg/km (0,005 g/km)
  • de fijnstofuitstoot hoger is dan 10 mg/kWh (0,01 g/kWh)
  • bij het verlaten van de fabriek (affabriek) er een roetfilter in zat, dit roetfilter is verwijderd en dit is bij de RDW geregistreerd
  • de datum 1e toelating van voor 1 september 2009 ligt en de fijnstofuitstoot van het motorrijtuig niet is vastgelegd in het kentekenregister van de RDW.
Voor bestelauto’s geldt de fijnstoftoeslag vanaf het tijdvak dat de datum 1e toelating minimaal 12 jaar geleden is.

Zelf kijken

De fijnstofuitstoot staat in principe in het kentekenregister. Dit kunt u bekijken door het kenteken in te voeren op rdw.nl en de gegevens op te vragen. Op het tabblad ‘motor en milieu’ kunt u kiezen voor ‘uitstoot’ en dan bij ‘uitstoot deeltjes’. Kloppen de gegevens niet? Ga dan naar deze pagina van de RDW.

Betalen

Houders van auto’s die onder deze regeling vallen, krijgen de rekening voor de fijnstoftoeslag apart toegestuurd. Bij automatische incasso volgen twee afschrijven, de gewone motorrijtuigenbelasting en daarnaast de fijnstoftoeslag.

Kijk voor meer informatie ook op de website van de RDW:

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring