Tellerstanden opgeven verplicht

Laatste update 05 december 2019 Leestijd: 2 min

Vanaf 1 januari 2020 is het verplicht om bij de RDW de tellerstand en eenheid (km/mijl) op te geven. De mogelijkheid ‘geen teller’ is dan geen optie meer. De RDW wil hiermee de registratie van tellerstanden verbeteren.

Dit is een van de veranderingen die de RDW per 1 januari 2020 doorvoert rond tellerregistratie. Een ander is dat u vanaf volgend jaar een e-mail ontvangt wanneer er een onwaarschijnlijk hoge tellerstand wordt opgegeven. Wanneer deze stand na vijf dagen niet is gecorrigeerd, stuurt de RDW een brief naar de melder die daarop actie kan ondernemen wanneer de tellerstand niet juist is. Klopt de stand wel, dan hoeft de ondernemer of eigenaar / voertuighouder niets te doen.

ORAD

Een andere wijziging geldt voor gebruikers van ORAD. Deze hoeven vanaf volgend jaar geen tellerstand en eenheid meer op te geven bij de RDW wanneer zij een voertuig voor demontage aanmelden. Het kan nog wel maar is niet meer verplicht.  

Tellerrapport

Tot slot zijn tellerrapporten vanaf 1 december 2019 voor particulieren gelijk aan die van RDW-erkenninghouders. In allebei de rapporten zijn niet alleen tellerstanden terug te lezen maar ook andere gegevens over het voertuig.

Geen teller

Het komt voor dat een (oude) auto nog geen teller heeft of dat de auto zo is beschadigd dat het niet verantwoord is om deze stroom te geven om de tellerstand af te lezen. In dat geval is het de bedoeling dat u de RDW belt. Deze vertelt u hoe in dit specifieke geval te handelen.

De RDW heeft deze boodschap inmiddels ook aan alle RDW-erkenninghouders via een brief laten weten.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring