Nieuwe importprocedure stap in de goede richting

Laatste update 04 december 2019 Leestijd: 2 min

In de strijd tegen BPM-fraude bij occasionimport stelt staatssecretaris Snel van Financiën voor om de RDW te laten beoordelen of opgevoerde schades in verhouding staan tot de getaxeerde waarde. Zo niet, dan kan de Belastingdienst besluiten tot hertaxatie. Tot tevredenheid van BOVAG wordt bij gebruik van de afschrijvingstabel de import administratief afgedaan. BOVAG bepleit wel een strak proces zonder stroperigheid.

Wanneer een buitenlandse occasion waarvan de waarde middels de koerslijst of de taxatiemethode is bepaald, wil Snel dat de RDW bij de keuring te allen tijde controleert of opgevoerde schades daadwerkelijk aanwezig zijn en op waarde zijn geschat. Bij twijfel geeft de RDW een signaal af aan de Belastingdienst die kan besluiten alsnog een fiscaal akkoord te geven of het voertuig op te roepen voor hertaxatie door Domeinen Roerende Zaken. In dat geval kan het fiscaal akkoord -en dus een kenteken- worden afgegeven na de hertaxatie.

Nieuw moment BPM-bepaling

De staatssecretaris is voorts van plan het moment van BPM-bepaling naar voren te halen naar het moment van inschrijving, oftewel de identificatie c.q. keuring bij de RDW. Dit in plaats van het moment van tenaamstelling, aangezien de importeur dan geen bezwaar meer kan maken tegen de eigen aangifte vanwege het tijdsverloop. Dat moment kan volgens BOVAG overigens alleen verschoven worden bij occasionimport, niet bij de reguliere (fabrieks)import van nieuwe auto’s. Tevens wil de bewindsman de mogelijkheid van een erkenning door de RDW voor taxateurs onderzoeken, zodat alleen een erkende taxateur de waarde kan bepalen en er desnoods ook gesanctioneerd kan worden. Peter Niesink, algemeen directeur van BOVAG, toont zich al met al tevreden: “In de voorstellen van Menno Snel worden importeurs die netjes te werk gaan beloond met snelheid en rechtszekerheid. Wij blijven er echter wel alert op dat bonafide gebruik van de koerslijst of de taxatiemethode niet mag leiden tot grote belemmeringen voor het bedrijfsleven, in tijd en in administratieve handelingen.”

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring