Verplicht E10-benzine aan de pomp per 1 oktober 2019

Laatste update 02 augustus 2019 Leestijd: 7 min

Tankstationondernemers zijn vanaf 1 oktober 2019 verplicht om E10-benzine aan te bieden aan de pomp. Dat geldt voor alle pomphouders die op hun station meer dan 1 benzineproduct kunnen leveren. De verwachting is dat de grote leveranciers vanaf 1 oktober aan tankstations gaan leveren.

Pomphouders met maar 1 benzinetank (die technisch slechts één benzineproduct kunnen leveren) mogen kiezen of ze E5 of E10 verkopen. Handhaving op het aanbod van E10 vindt plaats vanaf 1 januari 2020. Tot die tijd is de overheid coulanter in haar controles en wordt er dus rekening gehouden met een instroomperiode van E10 in de markt. 

Juiste bestickering

De verwachting is dat de meeste Nederlandse pomphouders de E10 als EURO95 gaan aanbieden. Dat is praktisch omdat de benaming dan niet hoeft te worden aangepast op de pompen of de prijzenborden. In dat geval moet het stickertje E5 wel worden vervangen door E10. Ook moet op de pomp inhoudelijk de volgende boodschap worden aangegeven: ‘Bevat tot maximaal 10% ethanol. Alleen voor voertuigen die geschikt zijn voor E10’. Voor meer informatie zie www.e10check.nl’. De benodigde stickers zijn onder andere te bestellen bij MoKobouw. BOVAG raadt ondernemers aan hun stickers op tijd te bestellen. 

Techniek

Ervaringen uit België, waar E10 al eerder is ingevoerd, leren dat er weinig technische aanpassingen nodig zijn om van E5 op E10 over te gaan. Pompleveranciers kunnen u hier meer over vertellen. Zorg wel dat u weet hoe u de filters zelf moet vervangen of maak hiervoor een afspraak met uw onderhoudsbedrijf. 

Consumenteninformatie

De overheid zal vanaf september consumenteninformatie verspreiden met behulp van een  campagne over E10. Pomphouders kunnen daarbij ondersteunen door de posters en flyers te gebruiken die zij in september krijgen toegestuurd. Stelt een klant vragen aan u of hun auto geschikt is voor E10 dan kunt u hem of haar verwijzen naar www.e10check.nl.

Veelgestelde vragen over de invoering van E10:

Wat is E10 benzine?
Wat is ethanol?
Waarom wordt E10 verplicht?
Wanneer moet ik E10 aan de pomp invoeren?
Wat vindt BOVAG van de E10 verplichting?
Ben ik verplicht om E10 te verkopen?
Zijn mijn tanks, leidingen en pompinstallaties geschikt voor E10?
Ik verkoop Euro 95 en Euro 98. Welke benzine moet ik schrappen?
Is de E in E10 iets anders dan de E in Euro?
Hoe gaat E10 aan de pomp heten?
Moet ik de tankpistolen op mijn station ook voorzien van wettelijk verplichte stickers?
Zijn alle benzineauto’s geschikt voor E10?
Hoe informeer ik mijn klanten over E10?

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring