Ondernemer fietsbranche gezocht bij STEM, de examinator in mobiliteitsbranche

Laatste update 23 augustus 2019 Leestijd: 3 min

De Stichting Examens Mobiliteitsbranche (STEM) zoekt een vertegenwoordiger uit de fietsbranche, die zitting wil nemen in de Commissie van Deskundigen. Deze commissie beoordeelt de inhoud van examens en adviseert hierover aan de Vaststellingscommissie. STEM is het platform waar onderwijs en bedrijfsleven werken aan examens voor de mobiliteitsbranche. BOVAG is nauw betrokken bij deze stichting.

De Commissie van Deskundigen kijkt gedetailleerd naar de inhoud van de examens. Het kan hier gaan om zowel opdrachten en proeven als geheel, als ook om de beoordeling in de Beroeps Praktijk Vorming en items voor de theorie-examens. De Commissie van Deskundigen geeft een advies op detailniveau van de aangeboden onderdelen en adviseert de Vaststellingscommissie.

Vaardigheden

De ideale kandidaat voor deze functie is bij voorkeur een (erkend) leermeester bij een fietsbedrijf, zodat hij of zij ervaring heeft met het ‘begeleiden’ van leerlingen en daarmee veelal ook kennis heeft van wat er op scholen gebeurt en een mening heeft over wat uiteindelijk wordt getoetst.

Belangrijk is dat deze kandidaat  de onderstaande vaardigheden bezit:

 • Heeft vakinhoudelijke kennis van de examenproducten.
 • Heeft kennis van het beoordelen van examenproducten en van begrippen en procedures die daarbij worden gebruikt.
 • Heeft kennis van factoren die de kwaliteit van examinering beïnvloeden.
 • Kan de geschiktheid van de beoordelingsvorm(en) bepalen voor de betreffende opleiding/het betreffende beroep.
 • Kan bepalen of examenproducten voldoen aan de kwaliteitsstandaarden.
 • Kan de inhoudelijke kwaliteit van examenproducten vaststellen.
 • Kan ontwikkelaars van examenproducten adviseren over het verbeteren van de kwaliteit van examenproducten.

Tijdsinvestering en vergoeding

De commissie komt circa vijf keer per jaar bij elkaar. De tijdsinvestering per bijeenkomst is één dagdeel plus voorbereidingstijd. De vergoeding bedraagt € 100,- per bijeenkomst en een kilometervergoeding van € 0,34 per km. De bijeenkomsten worden over het algemeen in Nieuwegein gehouden en duren doorgaans van 15.00 uur - 19:00 à 20:00 uur. Er wordt voor een warme maaltijd gezorgd.

Wat is STEM?

STEM levert examens (is de examinator) voor de mbo-opleidingen in de Motorvoertuigen- en Tweewielerbranche en Carrosserie. De examenproducten sluiten aan op de kwalificatiedossiers, voldoen aan de eisen van de Inspectie en de OCW-criteria voor de certificering van ingekochte examens.

STEM is hét platform waar onderwijs en bedrijfsleven samen werken aan ontwikkeling, vaststelling, onderhoud, beheer en distributie van beoordelings- en exameninstrumenten. Stichting Stem staat voor:

 • Examens voor de mobiliteitsbranche
 • Onderwijs en bedrijfsleven
 • Hoge kwaliteit en vertrouwen
 • Ontzorgen van scholen

Geïnteresseerd? Stuur dan uiterlijk 15 september een korte motivatie naar Alda Jansen via fiets@bovag.nl. Bij vragen kunt u ook contact opnemen met Alda Jansen via (030) 659 52 23.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring