Een derde van de bedrijven voldoet aan Arbowet

Laatste update 23 augustus 2019 Leestijd: 2 min

Het aantal bedrijven dat zich aan de regels van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) houdt, is licht gestegen. Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek ‘Arbo in bedrijf’ van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In 2018 voldeed een derde aan de wet tegen 27 procent in 2017. De inspectie kondigde eerder dit jaar al hogere boetes aan bij overtredingen van de Arbowet.

Ondanks deze lichte stijging voldoet twee derde van de bedrijven dus nog niet aan de wet. Deze bedrijven hebben niet het volledige pakket van: een preventiemedewerker, bedrijfshulpverlening, een overeenkomst met een arbodienst en een inventarisatie gemaakt van de risico’s voor werknemers (RI&E). Niet voldoen aan kernverplichtingen uit de Arbowet kan bedrijven een boete opleveren die kan oplopen tot 4.500 euro. Belangrijker nog om aan de wet te voldoen is zorg voor de veiligheid van medewerkers en het daarmee voorkomen van verzuim.

Aan de slag

BOVAG steunt werkgevers bij het veilig maken van de werkplek en het voldoen aan de Arbowet. Voor alle cao’s hebben we een RI&E en een Arbocatalogus. Bekijk hieronder welke voor u van toepassing zijn.
  • De RI&E voor bedrijven die vallen onder de cao MvT en Tank & Was zijn hier te vinden.
  • De Arbocatalogus voor bedrijven die vallen onder de cao MvT en Tank & Was zijn hier te vinden.
  • De RI&E voor bedrijven die vallen onder de cao Carrosseriebedrijf zijn hier te vinden.
  • De Arbocatalogus voor bedrijven die vallen onder de cao Carrosseriebedrijf zijn hier te vinden.

Lees ook:

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring