Tien tips voor stoppen of doorgaan

Laatste update 25 april 2019 Leestijd: 3 min

Vroeg of laat staat praktisch elke ondernemer voor de keuze: stoppen of doorgaan met het bedrijf. Een beslissing die financieel, fiscaal, juridisch en zeker ook sociaal en emotioneel ingrijpend is. Het is belangrijk om de keuze dan ook tijdig en weloverwogen te maken en de zaken goed te regelen. Kom naar de kennissessie ‘stoppen of doorgaan’ of bereid u alvast voor met deze tien praktische tips.

1. Begin op tijd
Reserveer voor het hele proces, van eerste gesprek tot daadwerkelijke overdracht, ongeveer vijf jaar. 

2. Betrek vanaf dag één de hele familie
Bespreek het onderwerp bedrijfsoverdracht vanaf dag één met de hele familie. Ook met gezinsleden die geen interesse in het bedrijf hebben getoond. 
 
3. Bepaal wie de opvolger wordt 
Slechts tien procent van de jongeren heeft het plan in het familiebedrijf te stappen. Er zijn echter wel alternatieven: zijn er bijvoorbeeld medewerkers in het bedrijf met ambities? Bepaal in een vroeg stadium of de beoogde opvolger geschikt is. 
 
4. Schakel een adviseur in 
Fiscaal en juridisch gezien is een bedrijfsoverdracht erg ingewikkeld. Schakel een adviseur in die u bij het hele traject bijstaat. 
 
5. Praat met collega-ondernemers 
Het kan verhelderend zijn om met ondernemers te praten die al ervaring met bedrijfsoverdracht hebben. 
 
6. Bekijk hoe het bedrijf er voor staat 
Een opvolger moet weten waar hij of zij aan begint. Daarvoor moet inzichtelijk worden gemaakt hoe het bedrijf er financieel voor staat. 
 
7. Denk na over inkomsten en activiteiten na de overdracht 
Het is verstandig om ruim voor de bedrijfsoverdracht na te denken over een leven na de bedrijfsoverdracht.  
 
8. Praat met uw bank 
Banken verlangen een goed onderbouwd overname- en bedrijfsplan. Het plan moet de bank het vertrouwen geven dat de opvolger aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. 
 
9. Betrek het personeel 
Een bedrijfsoverdracht is ook voor het personeel een spannende tijd. Organiseer bijvoorbeeld een medewerkersbijeenkomst waar alle relevante informatie wordt gedeeld en waar ruimte is voor vragen.  
 
10. Doe langzaam aan stapjes terug 
Overdrager en opvolger moeten goede afspraken met elkaar maken. Wanneer neemt de opvolger bijvoorbeeld de leiding over het personeel? Door dit stapsgewijs te doen, kunnen de overdrager en opvolger langzaam wennen aan de nieuwe situatie. 
 
Kom naar de kennissessie 'Stoppen of doorgaan'? 
Denkt u na over bedrijfsoverdracht? BOVAG zet de zaken waar u aan moet denken op een rij in de brochure 'Stoppen of doorgaan?'. Of volg een kennissessie in Aalsmeer, Sneek of Dodewaard

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring