Deeltjesteller in apk: hoe staat het er eigenlijk mee?

Laatste update 18 april 2019 Leestijd: 2 min

Het ministerie heeft als ambitie om in 2021 de visuele controle van een roetfilter in de apk te vervangen met een meting middels een deeltjesteller. Hoewel het in de berichtgeving hierover stil is, gebeurt er op de achtergrond veel. BOVAG praat u kort bij over de standpunten van BOVAG en de voorbereidingen.

  • BOVAG wil dat de aanschaf, het onderhoud en controle van de deeltjesteller betaalbaar is voor een gemiddeld BOVAG-lid.
  • BOVAG betwijfelt of de ambitie van het ministerie om al in 2021 te gaan meten haalbaar is. Op dit moment wordt er nog over normstelling gepraat, daarna moeten fabrikanten een apparaat ontwikkelen en op grote schaal in productie nemen. Pas als alle erkenninghouders de kans hebben gekregen om een deeltjesteller in huis te halen kan een meting in de apk plaatsvinden.
  • BOVAG wil dat er voor bedrijven keuze is uit meerdere leveranciers van deeltjestellers zodat er geconcurreerd wordt op prijs en kwaliteit.
  • Er wordt samen met diverse andere Europese landen gekeken of er één equipmentstandaard kan komen voor deeltjestellers. Zo kunnen leveranciers met een apparaat meerdere landen bedienen en kunnen ze hopelijk voor een lagere prijs in de markt gezet worden.
Tot nader order is enkel een visuele controle op de aanwezigheid van de roetfilter van toepassing. BOVAG houdt u uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen.

Lees ook

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring