Bertho Eckhardt spreekt staatssecretaris Mona Keijzer over platformeconomie en data uit connected car

Laatste update 12 april 2019 Leestijd: 3 min

BOVAG schoof deze week aan bij het MKB Ondernemersberaad in de Haagse Malietoren. Dit gebeurde op uitnodiging van de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer. Zij gaat frequent met ondernemers in gesprek over onderwerpen uit het MKB Actieplan, dat in juni 2017 werd gemaakt. Dit keer stonden de platformeconomie en data op de agenda. Bertho Eckhardt, algemeen voorzitter van BOVAG, deed de inleiding. Bert de Kroon, voorzitter van BOVAG Autodealers, nam deel aan de discussie.

Mona Keijzer ging met de deelnemers van het beraad in gesprek over de platformeconomie vanuit het perspectief van de ondernemer, die zijn speelveld door data en digitalisering drastisch ziet veranderen. Bertho Eckhardt leidde de discussie in met een heldere uiteenzetting van de uitdagingen voor autobedrijven op het gebied van sales, nu grote online platforms steeds meer de toegangspoort vormen tot klanten. Grote partijen positioneren zich tussen de ondernemers en klanten. Zij verrijken zich met een grote hoeveelheden data en beperken de keuzevrijheid van adverteerders, de MKB-ondernemers. Eckhardt vroeg de aandacht van de minister voor dit probleem en legde daarbij uit dat dit de reden was om vorig jaar viaBOVAG.nl te starten; een platform dat de regie weer terugbrengt bij de ondernemer.

Connected car

Bertho Eckhardt benadrukte daarnaast de standpunten van BOVAG in discussie over wie eigenaar is van data uit de connected car die steeds vaker in de showroom of werkplaats staat: de consument moet eigenaar zijn van de data en kunnen bepalen wie wat met zijn data mag doen. BOVAG pleit voor een eerlijk speelveld waarop alle stakeholders gelijkwaardige toegang tot die data hebben. 

Input voor agenda staatssecretaris

Het MKB Ondernemersberaad wordt georganiseerd door MKB-Nederland in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het wordt twee keer per jaar georganiseerd en heeft twee doelen: het agenderen en bespreken van actuele thema’s die in ondernemingen leven en de realisatie van het MKB-Actieplan te bespoedigen. Andere genodigden waren dit keer onder andere FOCWA, INretail, TLN, Metaalunie, Bouwend Nederland en Techniek Nederland. De opbrengst van deze discussies wordt gebruikt als input voor de agenda van de staatssecretaris van EZ&K.

Op de foto bovenaan dit nieuwsbericht: Mona Keijzer (staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat), Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland) en Bertho Eckhardt (algemeen voorzitter BOVAG)

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring