Eén branchenorm BOVAG en FOCWA per 1 oktober van kracht

Laatste update 28 september 2018 Leestijd: 2 min

De gezamenlijke kwaliteitsnorm van BOVAG en FOCWA, die eerder dit jaar al werd aangekondigd, wordt 1 oktober definitief van kracht. Daarmee komt een nadrukkelijke wens van BOVAG-leden uit, namelijk om een einde te maken aan de situatie waarin er twee keurmerken in de schadeherstelbranche bestaan. De nieuwe branchenorm biedt garantie voor kwalitatief vakmanschap én maakt het tegelijkertijd mogelijk om meer werk uit te besteden.

De afgelopen jaren kende de schadeherstelsector twee normeringen voor kwaliteitsborging: de FOCWA Standaard en BOVAG Erkend Schadeherstel. Dit was en is geen ideale situatie voor schadeherstelbedrijven, consumenten en opdrachtgevers. Daarom werd eerder dit jaar overeenstemming bereikt over één gezamenlijke norm en werkten brancheorganisaties FOCWA en BOVAG de afgelopen maanden aan de uitwerking van deze gezamenlijke branchenormering.  

Gedragen door marktpartijen

Deze branchebrede norm is ontwikkeld in nauwe samenwerking met een Centraal College van Deskundigen, bestaande uit marktpartijen uit de sector waaronder een vertegenwoordiging van opdrachtgevers. Daardoor wordt de norm breed in de sector gedragen en is de noodzakelijke veiligheid en de kwaliteit van het vakmanschap geborgd.

Meer ondernemersvrijheid

FOCWA en BOVAG hebben hun normeringen, die veel overeenkomsten bevatten, ingebracht bij de onderhandelingen. BOVAG heeft ervoor gezorgd dat de uitbestedingsregels zijn verruimd. Dit betekent dat de ondernemersvrijheid is toegenomen en u meer mogelijkheden heeft om werkzaamheden uit te besteden

Certificeringschema

Samen met FOCWA heeft BOVAG er voor gekozen om het certificeringsschema aan te passen. In plaats van een driejaarlijkse certificering door een certificerende instelling, moet een schadebedrijf zich vanaf 1 oktober 2018 om de twee jaar laten certificeren. Ketenbedrijven kunnen zich zoals voorheen middels een ketencertificering laten auditen. 

Schadeherstelbedrijven die al zijn gecertificeerd met BOVAG Erkend Schadeherstel, zullen per 1 oktober 2018 automatisch overgaan in de nieuwe regeling. Bedrijven die per 1 oktober niet meer gecertificeerd zijn, dienen zich te laten auditen door een onafhankelijke certificerende instelling (CI). FOCWA en BOVAG hebben hierover samen afspraken gemaakt met de CI’s.

Lees ook:

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring