Bestel op tijd verplichte brandstofstickers op de pomp

Laatste update 14 september 2018 Leestijd: 3 min

Vanaf 12 oktober moeten tankstationondernemers in heel Europa hun pompen voorzien van nieuwe uniforme brandstofbestickering. BOVAG legt uit wat de bedoeling is en hoe ondernemers snel en efficiënt aan die stickers komen.

Wat is er aan de hand?

Op 12 oktober treedt artikel 7 van de Europese brandstofrichtlijn in werking (EU-richtlijn 2014/94/EU). In dat artikel staat in het kort dat in heel Europa dezelfde voorschriften voor de aanduiding van een type brandstof komen, zodat overal duidelijk is welke brandstof je tankt. De Richtlijn schrijft voor dat dit in de vorm van uniforme stickers moet worden meegedeeld aan de consument ‘op de overeenkomstige pompen en vulpistolen bij alle tankpunten’. Met behulp van deze stickers kunnen consumenten overal in Europa straks dus op dezelfde manier zien welke brandstof zij kunnen tanken.

De symbolen werken met vormen en getallen en zien er zo uit:
E5,-E20,-E85.png 
Getallen 5, 10 en 85 staan voor het bio-(ethanol)gehalte in benzine
 B7,-B10,-XTl.png
De getallen 7 en 10 staan voor het gehalte biocomponent in de diesel. XTL geeft aan dat de brandstof synthetisch is en niet uit ruwe aardolie is vervaardigd.
H2,-CNG.png 
H2 staat voor waterstof. CNG staat voor aardgas
LNG.pngLPG.png

Hoe kom ik aan stickers?

“Het is belangrijk dat onze leden spoedig de stickers  bestellen”, legt milieuspecialist Jan Bessembinders van BOVAG uit. “Je kunt ze zelf laten maken, je moet dan wel licentiekosten betalen aan de NEN – dat is met name lonend bij grotere aantallen stations. Een aantal tankstationsondernemers zal daarom hoogstwaarschijnlijk door hun oliemaatschappij worden voorzien van stickers. Krijg je geen stickers van je oliemaatschappij, dan kun je ze ook bestellen bij  MoKoBouw”, aldus Bessembinders.

Website bestelformulier: www.mokobouw.nl/brandstofstickers
Via de e-mail: brandstofstickers@mokobouw.nl

Kiest u voor het laten aanbrengen door Mokobouw, dan probeert men dit zo snel mogelijk uit te voeren vóór 12 oktober, maar een garantie kan MoKobouw niet geven. BOVAG overlegt daarom nog met het Ministerie om coulant met handhaving om te gaan.

Leden die niet bij MoKobouw willen bestellen en zelf stickers willen laten maken, krijgen bij NEN meer informatie. Om de exacte maten van de stickers te weten en om de auteursrechten op het ontwerp van de stickers af te kopen, bestelt u de norm bij de NEN (16942) in de webshop van NEN. De norm komt dan op uw naam te staan. De norm is geldig voor alle eigen tankstations binnen de onderneming.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring