Pechhulp verlenen? Bel eerst de verkeerscentrale

Laatste update 19 oktober 2018 Leestijd: 2 min

Als BOVAG-pechhulpverlener is het belangrijk dat u na ontvangst van een pechmelding op het hoofdwegennet direct contact opneemt met de verkeerscentrale. Tijdens deze melding neemt de verkeerscentrale de afhandeling van het incident met u door en u hoort direct of u pechservice mag verlenen. Deze stap bevordert de onderlinge samenwerking tussen truckdealers, bergers wegbeheerders en voorkomt dat meerdere hulpverleners naar het gestrande voertuig rijden.

Truckdealers spelen een grote rol bij de afhandeling van pechsituaties met vrachtwagens op het hoofdwegennet. Door deze inzet kan de weg snel vrijgemaakt worden bij een pech- of incidentsituaties. BOVAG- en VACO-pechhulpverleners hebben hier een speciale vrijstelling voor gekregen van Rijkswaterstaat.

Dubbele inzet voorkomen

Het contactmoment tussen de pechhulpverlener en de verkeerscentrale is een belangrijke schakel in proces. Door het contact met de verkeerscentrale is Rijkswaterstaat is direct van het pechgeval op de hoogte en weet dat er een pechhulpverlener aanrijdt. Zij zullen in principe geen berger (in het kader van Incident Management) oproepen. Hiermee wordt dubbele inzet voorkomen, net als discussie ter plekke over wie de activiteiten uitvoert en daar een vergoeding voor krijgt. Doordat Rijkswaterstaat op de hoogte is kunnen direct de nodige veiligheidsmaatregelen in gang gezet worden, zoals rijstroken afkruisen of een snelheidsbeperking instellen. Zo kan het incident snel en veilig worden afgehandeld. 

Telefoonnummers verkeerscentrales

De actuele telefoonnummers van de verkeerscentrales staan vermeld op de onderstaande overzichtskaart.



In het dossier ‘Pechhulp truckdealers’ vindt u alle informatie over dit onderwerp, zoals de praktijkrichtlijn, checklist bij pechservice en de gegevens van CMV en regionale verkeerscentrales.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring