Geen cao MvT na 1 november 2018, wat nu?

Laatste update 31 oktober 2018 Leestijd: 3 min

Het is BOVAG en de vakbonden niet gelukt om voor 1 november een nieuwe cao MvT te sluiten. Daardoor breekt er nu een cao-loze periode aan. Het is niet aan te geven hoe lang dit gaat duren. BOVAG zoekt naar manieren om toch tot toekomstbestendige collectieve arbeidsvoorwaarden te komen, omdat er in zo’n raamwerk veel voordeel voor werkgever en werknemer zit. De huidige cao blijft vooralsnog gewoon gelden.

Totdat er nieuwe afspraken zijn, blijft de huidige cao voor werknemers in dienst gelden. Dat heet ‘nawerking’. Er zijn wel een paar zaken waar u op moet letten bij het aannemen van nieuw personeel of bij het verlengen van tijdelijke contracten van bestaand personeel.

Werknemers die in dienst zijn vóór 1 november 2018
Deze groep medewerkers zijn in dienst gekomen tijdens de huidige cao MvT. Voor deze groep werknemers heeft de huidige cao nawerking. Dit betekent dat de gemaakte afspraken uit de huidige cao blijven gelden totdat er een nieuwe cao is afgesloten.

Werknemers die in dienst komen vanaf 1 november 2018
BOVAG adviseert werkgevers ook na 31 oktober 2018 de cao MvT op werknemers van toepassing te laten zijn. Wanneer er toch in de toekomst een cao afgesloten wordt, zal deze ingaan vanaf 31 oktober 2018 waardoor met terugwerkende kracht de cao weer geldt.

U kunt vanaf 1 november 2018 alleen een proeftijd volgens de wettelijke regeling aangaan. Dit betekent een proeftijd van maximaal één maand bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, voor een periode korter dan twee jaar.

Let wel op bij het verlengen van contracten voor bepaalde tijd. Het tijdelijke contract gaat automatisch over in een vast contract in twee gevallen: als u meer dan drie opvolgende tijdelijke contracten heeft gegeven of als u al langer dan twee jaar meerdere tijdelijke contracten met uw werknemer heeft gesloten.

Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met BOVAG Ledenadvies, (030) 65 95 300. Uiteraard houdt BOVAG u op de hoogte van de cao-onderhandelingen.

Kijk ook eens in de cao-dossiers, daar staan handige tips en veel gestelde vragen over toepassing van de cao en hoe om te gaan met mogelijke acties van de vakbonden.




 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring