Controleer nieuwe voertuigen op brandstofstickers

Laatste update 05 oktober 2018 Leestijd: 4 min

Vanaf 12 oktober moeten nieuwe voertuigen in heel Europa voorzien worden van nieuwe uniforme brandstofbestickering. BOVAG legt uit wat de bedoeling is en hoe ondernemers snel en efficiënt aan stickers komen.

Wat is er aan de hand?

Op 12 oktober treedt artikel 7 van de Europese brandstofrichtlijn in werking (EU-richtlijn 2014/94/EU). In dat artikel staat in het kort dat in heel Europa dezelfde voorschriften voor de aanduiding van een type brandstof komen, zodat overal duidelijk is welke brandstof je tankt. De richtlijn schrijft voor dat dit in de vorm van uniforme stickers moet worden meegedeeld aan de consument ‘op of in de onmiddellijke nabijheid van de brandstoftankkleppen van de motorvoertuigen (…) en in handleidingen van motorvoertuigen’. Met behulp van deze stickers en via de handleidingen kunnen consumenten overal in Europa straks dus op dezelfde manier zien welke brandstof zij kunnen tanken.

Let op: de informatieplicht geldt voor nieuwe voertuigen, voor occasions is dit niet verplicht. Voor het geval dat u in de praktijk als onafhankelijk autobedrijf nieuwe voertuigen aflevert, volgt hieronder meer informatie.

Symbolen

De symbolen werken met vormen en getallen en zien er zo uit:

1.png 
Getallen 5, 10 en 85 staan voor het bio-(ethanol)gehalte in benzine

  2.png 
De getallen 7 en 10 staan voor het gehalte biocomponent in de diesel. XTL geeft aan dat de brandstof synthetisch is en niet uit ruwe aardolie is vervaardigd.

  3.png 
H2 staat voor waterstof. CNG staat voor aardgas.

4.png5.png

Praktische oplossing

Controleer voorafgaand aan de aflevering van nieuwe voertuigen of zij nabij de tankvulopening zijn voorzien van de nieuwe stickers. Ga ook na of hiervan melding wordt gemaakt in het instructieboekje. Dit is een tijdelijk probleem dat uiteindelijk door de voertuigfabrikanten en -importeurs moet worden opgelost. Een praktische oplossing om tot die tijd (in voorkomende gevallen) te voldoen aan de regelgeving kan dan zijn:

  • Informeer de consument met de informatieleaflet (download) over de regeling.
  • Leg dit leaflet als inlegvel in het instructieboekje, waarmee wordt voldaan aan de eis dat informatie over het label in het instructieboekje staat.
  • Vraag de juiste stickers met brandstoflabel aan om op de betreffende auto’s aan te brengen. U kunt hierover contact opnemen met uw leverancier van het voertuig.
  • Als u de stickers aanbrengt, let er dan op dat een auto die bijvoorbeeld geschikt is voor E10 (controleer dit goed!), voorzien moet worden van E5- én E10-stickers. Hetzelfde geldt voor diesels. Ga dus altijd na voor welke brandstoftypen uw af te leveren voertuigen bestendig zijn.  
  • Stickers zijn ook tegen betaling te bestellen bij MoKoBouw uit Heerenveen, via de website of via de e-mail.
  • De Rijksoverheid heeft een informatieve poster (download) ontworpen die u in verschillende formaten kunt downloaden en vervolgens ophangen in de showroom.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring