Cao-onderhandeling vast door halsstarrigheid vakbonden

Laatste update 08 november 2018 Leestijd: 2 min

In reactie op de majeure stap van BOVAG van afgelopen maandag om verplicht werken op zaterdag te laten vallen, geven de vakbonden geen krimp. Ze zeggen letterlijk dat BOVAG en bonden ‘uitonderhandeld’ zijn als het gaat om een nieuwe cao MvT. BOVAG is teleurgesteld.

Vakbonden willen blijkens hun schriftelijke reactie op geen enkel punt in beweging komen en negeren de zware concessie van BOVAG. Ze eisen dat BOVAG tekent bij het kruisje. Dat wil zeggen: de eisen inwilligen die in het ultimatum van de vakbonden gesteld zijn. Maar zo werkt onderhandelen natuurlijk niet. BOVAG heeft de indruk dat de vakbonden niet uit zijn op een goede nieuwe cao, maar slechts op conflict en profilering. Daarmee zitten de gesprekken muurvast.

Beraden op vervolg

Wat BOVAG betreft betekent onderhandelen dat er van twee kanten water bij de wijn gedaan wordt om uiteindelijk tot een goede, sterke en breed gedragen cao te komen. Maar tot op heden komt de beweging slechts van de werkgevers, verenigd in BOVAG. "It takes two to tango, maar met deze halsstarrigheid is er van samen dansen geen sprake", aldus BOVAG-voorzitter Bertho Eckhardt. "De leden van BOVAG hebben de BOVAG-onderhandelaars nadrukkelijk op pad gestuurd met de opdracht een goede cao af te sluiten. En dat gaat over veel meer dan werken op zaterdag. Dat gaat over een generatiepact, over duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers, over scholing, over beloning etcetera. En op veel van die punten zijn we elkaar de afgelopen tijd al behoorlijk genaderd. Des te zuurder dat het sluiten van een cao nu haast onmogelijk lijkt door de oncoöperatieve houding van de partijen waarmee BOVAG momenteel onderhandelt. We beraden ons nu op het vervolg. Daarbij sluiten we geen enkel scenario op voorhand uit."

> Lees hier de reactie van FNV en CNV op het aanbod van BOVAG
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring