Gezamenlijke kwaliteitsnorm FOCWA en BOVAG vanaf 1 oktober zorgt voor meer ondernemersvrijheid

Laatste update 03 mei 2018 Leestijd: 2 min

FOCWA en BOVAG hebben overeenstemming bereikt over een gezamenlijke kwaliteitsnorm voor de schadeherstelbranche. Per 1 oktober 2018 is de nieuwe branchebrede normering voor schadeherstelbedrijven van kracht. Gezien de impact van dit akkoord op de schadeherstelmarkt, kiezen we ervoor om u nu reeds hierover te informeren.

De afgelopen jaren kende de schadeherstelsector twee normeringen voor kwaliteitsborging: de FOCWA Standaard en BOVAG Erkend Schadeherstel. Dit was en is geen ideale situatie voor schadeherstelbedrijven, consumenten en opdrachtgevers. Daarom werkten brancheorganisaties FOCWA en BOVAG de afgelopen maanden aan één gezamenlijke branchenormering.  

Gedragen door marktpartijen

Deze branchebrede norm is ontwikkeld in nauwe samenwerking met een Centraal College van Deskundigen, bestaande uit marktpartijen uit de sector - waaronder een vertegenwoordiging van opdrachtgevers-, zodat de norm breed in de sector wordt gedragen en de noodzakelijke veiligheid en de kwaliteit van het vakmanschap kan borgen.

Meer ondernemersvrijheid

FOCWA en BOVAG hebben hun normeringen, die veel overeenkomsten bevatten, ingebracht bij de onderhandelingen. BOVAG heeft ervoor gezorgd dat de uitbestedingsregels zijn verruimd. Dit betekent dat de ondernemersvrijheid is toegenomen en u meer mogelijkheden heeft.

Samen met FOCWA heeft BOVAG er voor gekozen om het certificeringsschema aan te passen. In plaats van een driejaarlijkse certificering door een certificerende instelling, moet een schadebedrijf zich vanaf 1 oktober 2018 om de twee jaar laten certificeren. Hierdoor kunnen BOVAG- en FOCWA-leden zich blijven onderscheiden met hun vakmanschap. In de komende maanden werken BOVAG en FOCWA samen aan de details van de audits en aan de verdere uitrol van de norm.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring