Europese Commissie twijfelt aan ideeën van fabrikanten over toegang tot data

Laatste update 29 mei 2018 Leestijd: 2 min

De Europese Commissie twijfelt aan de manier waarop fabrikanten de toegang tot data uit de connected car willen organiseren. Het zou voor een oneerlijk speelveld in de automotive branche kunnen zorgen. Dat blijkt uit het ‘3rd Mobility Package’ dat deze week werd gepubliceerd. BOVAG ziet hierin een kans om in gesprek te blijven over Europese wetgeving rond data en zet de lobby via CECRA voort.

In haar ‘3rd Mobility Package’ beschrijft de Europese Commissie onder andere haar visie op de toekomst van de connected car en de toegang tot data. “Voor het eerst zet de Commissie zwart op wit dat het twijfels heeft over de ideeën van fabrikanten rond de toegang tot data uit de connected car en vraagt zich af of ze de concurrentie niet teveel beperken”, zegt Geert Brummelhuis, branchemanager bij BOVAG en bestuurslid bij CECRA, de Europese koepel van autobedrijven en merkdealers. “Dat is goed nieuws. Daarin zien wij ruimte om opnieuw te praten over een open telematicaplatform waarop data van auto’s verzameld wordt en dat voor álle partijen toegankelijk is. Alleen op die manier kun je een gelijk speelveld realiseren voor iedereen, dus voor partijen van binnen en buiten de branche. En daarbij blijven wij bij ons standpunt dat de consument uiteindelijk moet bepalen wie er over de data uit zijn connected car mag beschikken.”

Nog geen concreet wetsvoorstel

In dit nieuwe rapport van de Europese Commissie is nog geen concreet wetsvoorstel opgenomen waarin gelijke toegang tot data uit connected voertuigen geregeld wordt. CECRA is hier teleurgesteld over, zeker omdat ook het Europees Parlement er eerder dit jaar bij de Europese Commissie op aandrong om nog vóór het einde van 2018 met wetgeving te komen.

Voorlopig zal de lobby voor een gelijk data-speelveld in Europa dus nog voortduren. Alles over de lobby van CECRA en BOVAG leest u in het data-dossier op mijn.bovag.nl.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring