Seinen op groen voor landelijk beleid milieuzones

Laatste update 23 maart 2018 Leestijd: 2 min

“Gemeenten moeten van hun strijd tegen de automobilist geen wedstrijdje ver plassen maken.” Dat zei minister Van Nieuwenhuizen dit weekend in de Telegraaf, waarin ze lokale overheden ook op aanstaande maatregelen van het kabinet wijst. Een signaal dat duidt op de komst van landelijke regels. BOVAG is daar blij mee, want al sinds de invoering van de eerste milieuzone in Amsterdam strijdt BOVAG tegen de wildgroei aan lokale regelgeving.

Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen riepen steeds meer gemeenten dat ze van plan zijn om een milieuzone in te stellen. Daarmee komt de dreiging van een onoverzichtelijke lappendeken steeds dichterbij. Als het Rijk niet snel met algemeen geldende spelregels komt, ontstaat er een wirwar aan regels. Zo kondigde Arnhem aan de strengste milieuzone te definiëren en wil Maastricht een milieusticker invoeren.

Systemen vergelijken

Gelukkig waarschuwt minister Van Nieuwenhuizen gemeenten op om hun regels niet nodeloos ingewikkeld te maken. Ze gaat zelfs nog een stap verder: ze wijst op de komende maatregelen van het kabinet en maant gemeenten om geen onomkeerbare besluiten te nemen in hun coalitie-onderhandelingen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven zei voor de camera van de Limburgse zender L1 momenteel allerlei systemen uit binnen- en buitenland te vergelijken met als doel voor Nederland een universele methode voor milieuzonering te kiezen. “Gemeenten kunnen dan zelf kiezen of ze een milieuzone invoeren, maar dan wel volgens één systeem.”

Nog voor de zomer voorstellen

Vandaag bevestigde zij de komst van een landelijk systeem nogmaals en voegde toe dat er in het regeerakkoord al afspraken zijn gemaakt over één systeem met eenduidige categoriëen en borden. De NOS schreef verder dat Van Veldhoven belooft dat ze nog voor de zomer met voorstellen komt.

BOVAG is samen met organisaties als ANWB en Natuur & Milieu de afgelopen jaren in deze dossiers steeds een gesprekspartner geweest voor de overheid. En ook bij de keuze van een algemeen geldend systeem voor Nederland zal BOVAG de minister en de staatssecretaris adviseren.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring