2toDrive definitief ingevoerd vanaf 15 maart

Laatste update 13 maart 2018 Leestijd: 3 min

De al eerder aangekondigde definitieve invoering van 2toDrive is deze week een feit. Op 15 maart 2018 gaat de regeling in waarmee jongeren vanaf 16,5 jaar rijlessen mogen volgen en vanaf 17 jaar rijexamen mogen doen. Halen ze hun rijbewijs dan rijden ze tot hun 18de verjaardag onder begeleiding van een coach. Jongeren kunnen zo eerder en meer ervaring met autorijden opdoen. BOVAG stond in 2011 mede aan de wieg van dit initiatief en is blij dat de regeling nu definitief is.

Het vijfjarige experiment 2toDrive eindigde 1 november 2017, waardoor er een poosje sprake was van een overgangsregeling. Vanaf donderdag 15 maart 2018 vervalt deze en is 2todrive in de wet vastgelegd. Alle jongeren vanaf 16 jaar kunnen dan deelnemen aan 2toDrive. Zo doen ze al vroeg veel rijervaring op, iets wat de rijvaardigheid ten goede komt. Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) van het experiment. De jonge automobilisten nemen het begeleid rijden serieus en leren op een veilige manier autorijden voordat ze alleen de weg op gaan. Daarbij geldt ook dat hoe jonger je bent, hoe sneller je leert.  

Motivatie 

De jongeren van 17 willen graag vroeg hun rijbewijs halen en zijn vaak zeer gemotiveerd. Dat blijkt ook uit de slagingscijfers van 17-jarigen die voor de eerste keer rijexamen doen. Ze slagen bij het eerste examen vaker dan de 18-jarigen. In 2017 konden 33.000 jongeren van 17 jaar na de eerste keer ‘afrijden’ een roze pasje gaan halen. 2toDrive is populair, sinds de start hebben ruim 240.000 jongeren voor hun 18de verjaardag hun rijbewijs gehaald.  

Verkeersveiligheid 

De aanleiding voor 2toDrive is het verbeteren van de verkeersveiligheid. Beginnende bestuurders en jongeren zijn vaker betrokken bij ongelukken vanwege een gebrek aan rijervaring. In het buitenland bleek de verkeersveiligheid toe nemen als jongeren eerst onder begeleiding van een coach ervaring opdoen. In Duitsland waren er 20% minder ongevallen en 30% minder overtredingen. 2toDrive zorgt ervoor dat jonge onervaren autobestuurders met meer zelfvertrouwen achter het stuur zitten. BOVAG heeft deze manier om jongeren eerder en meer rijervaring op te laten doen altijd actief ondersteund en onder de aandacht gebracht.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring