Kabinet wil 200.000 mensen uit de auto en op de fiets

Laatste update 15 juni 2018 Leestijd: 3 min

Staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil dat 200.000 mensen uit de file op de fiets gaan. Dit schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. De fiets levert een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid, de leefbaarheid en gezondheid. Van Veldhoven geeft aan belemmeringen rondom de leasefietsregeling weg te willen nemen. BOVAG lobbyt al jaren voor een fietsvriendelijke fiscaal klimaat en is dan ook blij met dit voornemen.

Het kabinet trekt in totaal zo’n kwart miljard uitgetrokken om te investeren in de fiets.

Potentie

De Randstad groeit tot 2040 fors. Het is de ambitie van Stientje van Veldhoven (D66) om te zorgen dat de mensen vlot naar hun werk, school, familie of vrienden kunnen. “De fiets levert een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid, de leefbaarheid en gezondheid. Door de fiets te stimuleren moeten we met elkaar 3 miljard meer fietskilometers gaan maken”, schrijft Van Veldhoven. Aangezien de helft van de autoritten korter is dan 7,5 km en meer dan de helft van de werknemers woont binnen 15 km van het werk is de fiets een prima alternatief. Zeker met de opmars van de elektrische fiets.

Fiscale regelingen

Van Veldhoven ziet het wegnemen van belemmeringen voor meer fietsgebruik als een belangrijke taak van het Rijk. “Dat kan gaan om maatregelen voor werkgevers en werknemers zoals fiscale regelingen”, staat in de brief. En: “De reeds aangekondigde wijziging voor de leasefietsregeling is daar een voorbeeld van. Vanuit mijn rol ga ik de belemmeringen inventariseren en vervolgens aan de slag om deze, waar mogelijk, weg te nemen.” Staatssecretaris Van Veldhoven gaat onder andere met grote landelijke werkgevers en het MKB in gesprek hoe bestaande (fiscale) regelingen optimaal benut kunnen worden.

BOVAG lobbyt al jarenlang voor een fietsvriendelijk fiscaal beleid en is blij met dit besluit van de staatsecretaris. Maarten Akkers, voorzitter Fietsbedrijven: “De fiets heeft veel potentie, ik ben blij dat de staatssecretaris dit ook ziet. Het is positief dat er nu concrete stappen worden gezet om de leasefiets te stimuleren en belemmeringen weg te nemen. Ook BOVAG zit regelmatig aan tafel bij verschillende ministeries om te praten over de stimulering van de fiets.”

> Meer informatie op de Rijksoverheid.nl

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring