Europese aanpak tellerfraude weer een stap dichterbij

Laatste update 01 juni 2018 Leestijd: 2 min

Het Europees Parlement dringt aan op zwaardere stappen om tellerfraude internationaal terug te dringen. Het EP becijferde dat de tellerstand bij 50% van de in de EU verhandelde tweedehandsvoertuigen is gemanipuleerd. Daarbij noemde het EP de systemen en de samenwerking van België en Nederland als voorbeeld van een effectieve aanpak om fraude terug te dringen.

De leden van het Parlement dringen aan op wettelijke maatregelen om een einde te maken aan de illegale praktijk van het manipuleren van de kilometerteller. De Europese Commissie moet nu met een wetsvoorstel komen waarin zowel systemen voor registratie worden genoemd als het strafbaar maken van het terugdraaien van tellers.

Onderzoek toont aan dat het terugdraaien van de kilometerteller de waarde van een auto met gemiddeld 2.000 tot 5.000 euro (oneerlijk) doet stijgen. Bij grensoverschrijdende verkoop komt knoeien met de teller vaker voor; ongeveer 30% tot 50% van de geïmporteerde tweedehandsauto’s heeft een gemanipuleerde teller, vergeleken met 5% tot 12% in de nationale verkoop.

Nederland als voorbeeld

Het Europees Parlement noemt Nederland en België als voorbeeldlanden waar tellerfraude succesvol is aangepakt en waar naar moet worden gekeken bij internationale regelgeving. Dankzij de systemen Nationale Autopas en de Car-Pass heeft minder dan 10% van de auto’s die van België naar Nederland worden geïmporteerd een teruggedraaide teller. In Nederland zelf ligt het percentage verkochte auto’s met een geknoeide teller op 0,4%.

Pluim voor de branche

Bertho Eckhardt, algemeen voorzitter van BOVAG, is tevreden met het voornemen van Europa. “Het is hoog tijd voor een grensoverschrijdende aanpak van tellerfraude. Dat het Europees Parlement hierop aandringt is een prachtig lobbysucces voor de Vereniging Aanpak Tellerfraude en een pluim voor de branche. Want laten we niet vergeten dat het de autobedrijven zelf zijn die in 1991 met de Nationale Autopas zijn gestart en onze solide database met tellerstanden hebben gevuld.”
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring