Definitief: gemeente mag snorfiets naar rijbaan verbannen op drukke fietspaden

Laatste update 22 juni 2018 Leestijd: 2 min

Gemeenten kunnen per 1 juli 2018 besluiten om op drukke fietspaden de snorfietser naar de rijbaan te verplaatsen. Snorfietsers die naar de rijbaan zijn verbannen, moeten bovendien een helm op. Dat heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat deze week besloten.

De minister nam het besluit op verzoek de vier grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. “Alle wegbeheerders krijgen de mogelijkheid om met een verkeersbesluit te bepalen waar een onderbord komt waarmee de snorfietsers naar de rijbaan worden verplaatst. Het College van Burgemeester en Wethouders kan hiertoe besluiten vanwege grote drukte op het fietspad. Grote drukte kan leiden tot onveilige situaties, bijvoorbeeld door te weinig ruimte voor inhalende snorfietsers of door schrikreacties doordat mensen te dicht op elkaar rijden”, aldus het ministerie. 

Gevaarlijk experiment

BOVAG heeft altijd gestreden tegen deze ingreep omdat het verplaatsen naar de rijbaan wellicht op de ene plek - het fietspad - de verkeersveiligheid verhoogt, maar op de andere plek de verkeersveiligheid drastisch verlaagt. Immers, de snelheidsverschillen tussen auto’s en bussen (50 km/h) enerzijds, en snorfietsen (25 km/h) anderzijds, is fors. BOVAG ziet dit besluit als een gevaarlijk experiment in ‘real life’.

Veiligheid snorfietsers

Dankzij de lobby van BOVAG en andere betrokken partijen is er wel een kanttekening aan het besluit toegevoegd: “In het verkeersbesluit moet de wegbeheerder aantonen hoe de verschillende belangen zijn afgewogen. De gemeente moet het besluit goed motiveren. De gemeente moet dus aantonen dat het besluit bijdraagt aan de veiligheid van de fietsers en aan de doorstroming op het fietspad. Daarnaast moet de veiligheid van de snorfietsers behouden blijven.”

BOVAG zal bij de gemeentelijke besluitvorming monitoren of deze afweging plaatsvindt en deugdelijk is en waar nodig tijdig aan de bel trekken als dat niet het geval is.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring