Aanpassing procedure koppelingscontrole wordt opgenomen in BOVAG Werkinstructie

Laatste update 20 juli 2018 Leestijd: 3 min

BOVAG heeft afgelopen jaar de nodige signalen van leden gekregen over de procedure voor de koppelingcontrole en de check op speling. Samen met de technische commissie en een aantal experts gekeken naar de procedure en is deze opnieuw geformuleerd. Deze procedure wordt binnenkort ook opgenomen in de BOVAG Werkinstructie. Lees hieronder wat er concreet is aangepast.

De aanpassing betreft het meten van speling met de 49 en 50 mm koppelingskogel. Speling op de kogel van 49 mm is niet langer een afkeurpunt, maar een vervangingsadvies. U dient dit te vermelden op het keuringsrapport.

De nieuwe procedure luidt als volgt:
  • U controleert de sluit- en borginrichting van de koppeling met een onbeschadigde koppelingskogel van 49 mm. Let op: indien indicator aanwezig, dan dient deze opgetild te worden. Speling moet gemeten worden zonder dat de stabilisator is ingeschakeld.
  • Is de koppeling spelingvrij, dan is de koppeling goed.
  • Vertoont de koppeling speling, dan wordt deze nagemeten met een 50 mm kogel.
  • Vertoont de koppeling bij de 50 mm kogel opnieuw speling, dan dient deze afgekeurd te worden.
Is de koppeling spelingsvrij op de 50 mm kogel, dan hoeft deze niet worden afgekeurd maar geeft u advies aan de klant om de koppeling of frictiecups binnenkort te laten vervangen

Wat betekent dit voor recente steekproeven?

Dit voorjaar zijn de periodieke steekproeven uitgevoerd. Is onze keurmeester ook bij u langs geweest, dan ontvangt u binnenkort bericht van de uitslag. In deze uitslag is rekening gehouden met de aangepaste procedure. Dit specifieke controleonderdeel extra aandacht in de keurmeestersopleidingen, die dit najaar weer worden aangeboden

Waarom aangepast?

Het meten van de koppelingspeling wordt in praktijk op verschillende manieren uitgevoerd, wat regelmatig leidt tot verschillende resultaten. Daarnaast is er onduidelijkheid over de wijze waarop de meting moet worden uitgevoerd en wanneer een koppeling wel/niet moet worden afgekeurd. Hoewel we streven naar uniformiteit in de uitvoering van de BOVAG Onderhoudsbeurt, is werkbaarheid in de praktijk ook belangrijk. Dus hebben de experts samen met de technische commissie verschillende koppelingen onderzocht en gekeken hoe de procedure eventueel moet worden aangepast. Juist met het oog op de praktijk én ook in het belang van de consument die we niet onnodig op extra kosten willen jagen. Uiteraard zonder in te leveren op veiligheid, want de verkeersveiligheid gaat voor alles.

Vragen

Heeft u naar aanleiding van deze mailing vragen of opmerkingen, neem dan gerust contact met ons op. U kunt mailen naar caravancamper@bovag.nl of bellen met BOVAG Ledenadvies op (030) 65 95 300.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring