Vraagt de Belastingdienst u om gegevens van leasevoertuigen?

Laatste update 20 februari 2018 Leestijd: 3 min

De Belastingdienst vraagt sinds 2017 steeds meer bedrijven met leaseactiviteiten om gegevens aan te leveren. Ook autobedrijven kunnen een verzoek ontvangen als zij de activiteit ‘lease’ in hun KvK-omschrijving hebben opgenomen. Niet in alle gevallen bent u verplicht om gegevens aan te leveren.

In de leasebranche is het standaard dat bedrijven periodiek gegevens aanleveren bij de Belastingdienst over het gebruik van leasevoertuigen. Denk aan informatie als de begin- en einddatum van het contract, het kenteken van het voertuig en gegevens van de contractpartij(en). De Belastingdienst gebruikt deze gegevens onder andere voor het toezicht op het privégebruik van de auto.

De Belastingdienst stuurt steeds meer (verhuur)bedrijven met de activiteit ‘lease’ in KvK-omschrijving een verzoek om informatie aan te leveren. Niet in alle gevallen moet u ook daadwerkelijk voertuiggegevens doorgeven. Wanneer moet u wel en geen informatie aanleveren?

Deze voertuigen moet u WEL opgeven:

Het geldt voor Nederlands gekentekende auto’s (waaronder bestelauto’s) waarvan het (verhuur)bedrijf juridisch eigenaar is (geweest) of beheersactiviteiten voor uitvoert of heeft uitgevoerd. Daarbij is het voertuig voor een periode van 30 dagen of langer ter beschikking gesteld aan een derde.

Deze voertuigen hoeft u NIET op te geven:

Verhuringen van Nederlands gekentekende auto’s korter dan 30 dagen hoeven niet opgegeven te worden. Ook gegevens over voertuigen uit de handelsvoorraad hoeft u niet door te geven.

Neem contact op met de Belastingdienst

Wordt u aangeschreven, maar heeft u geen voertuigen die vallen onder de aangifteplicht of heeft u geen leaseactiviteiten meer, dan adviseren wij u direct contact op te nemen met de Belastingdienst en dit kenbaar te maken. De Belastingdienst is op werkdagen tussen 9.00 uur en 16.00 uur bereikbaar voor vragen onder (0800) 022 70 65, mailen kan ook: gegevensuitwisseling@belastingdienst.nl.

Belangenbehartiging BOVAG

BOVAG is vanaf het begin van deze verplichting betrokken geweest en heeft er mede voor gezorgd dat het aanleveren van de gegevens zo soepel mogelijk kan gebeuren, zonder een grote druk op het bedrijf te leggen. Zo is er voor deze wettelijke verplichting geen maandelijkse aangifte, maar een aangifte per kwartaal afgesproken. Lees hier meer over de gegevensuitwisseling

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring