Veelgestelde vraag: wat is de status van de wet DBA?

Laatste update 19 februari 2018 Leestijd: 2 min

De handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is verder uitgesteld. Opdrachtgevers en zzp’ers krijgen tot 1 januari 2020 geen naheffingen en boetes. De handhaving bij kwaadwillenden wordt wel uitgebreid vanaf 1 juli 2018. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een nieuwe wet komt die een einde moet maken aan onduidelijkheid over arbeidsrelaties.

Dat de opschorting van de handhaving van de Wet DBA is verlengd tot 1 januari 2020 betekent dat de Belastingdienst tot 1 januari 2020 geen boetes of naheffingen oplegt, ook al hebben de zzp’er en opdrachtgever zich niet aan de regels gehouden. Wel gaat het kabinet de mogelijkheden voor de handhaving van kwaadwillenden vanaf 1 juli 2018 verruimen.

Wanneer is er sprake van kwaadwillendheid?

Met ingang van 1 januari 2018 richt de handhaving zich niet alleen op de ernstige gevallen, maar ook op de anderen die zich doelbewust niet aan de regels houden. Een bedrijf is kwaadwillend als de opdrachtgever en de zzp’er overduidelijk een werkgevers-werknemersrelatie hebben en dus opzettelijk geen belasting en premies betalen.  

De Belastingdienst kan met ingang van 1 juli 2018 handhaven bij alle gevallen van kwaadwillendheid als er sprake is van de volgende drie criteria:
  1. Er is sprake van een (fictieve) dienstbetrekking.
  2. Er is sprake van evidente schijnzelfstandigheid.
  3. Er is sprake van opzettelijke schijnzelfstandigheid.

De Belastingdienst moet wel bewijzen dat aan alle drie de criteria voldaan wordt. Alleen dan kan de Belastingdienst een boete opleggen.

Vragen?

Heeft u vragen hierover, dan kunnen BOVAG-leden contact opnemen met BOVAG Ledenadvies (030-65 95 300).
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring