Verenigingsbestuur BOVAG zegt ‘ja’ tegen nieuwe cao

Laatste update 21 december 2018 Leestijd: 2 min

Het verenigingsbestuur van BOVAG heeft deze week het principeakkoord inzake een nieuwe cao Motorvoertuigenbedrijven en Tweewielerbedrijven (MvT) goedgekeurd. Middels de brief van BOVAG kunnen BOVAG-bedrijven hun relaties inzicht geven in de te verwachten loonkostenstijgingen.

Het wachten is nu op de ledenraadpleging van de vakbonden. De reacties van de werknemersorganisaties op het principeakkoord worden halverwege januari verwacht.

De nieuwe cao MvT heeft een looptijd van 24 maanden en gaat met terugwerkende kracht in op 1 november 2018. BOVAG en bonden hebben gekozen voor twee nominale salarisverhogingen: 81 euro per maand op 1 februari 2019, en 83 euro per maand op 1 februari 2020. De keuze voor een vast bedrag in plaats van een vast percentage is gedaan op nadrukkelijk verzoek van de BOVAG-leden. Met name jongere medewerkers worden extra beloond. Die gaan er immers percentueel veel meer op vooruit dan mensen die stevig boven de cao-schalen betaald worden. En daarmee is de sector extra aantrekkelijk voor instromers en jongeren.

Kostenstijging uitgelegd

BOVAG heeft de gevolgen van de loonkostenstijgingen voor zijn leden op een rij gezet in een brief (download deze onderaan de pagina). Bezien vanuit de cao betreft het een stijging van gemiddeld 2,3 procent. Als je echter uitgaat van een boekjaar en alle incidentele verhogingen meeetelt, is de stijging van de loonkosten totaal zo’n 4,1 procent per jaar. Deze informatie kunnen BOVAG-leden gebruiken om klanten en leveranciers inzicht te geven in de te verwachten kostenstijgingen, komende jaren.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring