Minister onderzoekt helmplicht voor snorfietsers

Laatste update 17 december 2018 Leestijd: 2 min

Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur heeft de Tweede Kamer toegezegd een onderzoek te laten uitvoeren naar nut en noodzaak van een helmplicht voor snorfietsers. 130 artsen boden een petitie aan waarin wordt gepleit voor deze helmplicht en een meerderheid van de Kamerleden schaart zich achter dit pleidooi.

Alleen VVD en PVV tonen zich tegenstander van zo’n plicht en willen de keuze voor het dragen van een helm overlaten aan de snorfietser zelf. Bovendien wijzen zij en de minister erop dat heel veel normale fietsers en voornamelijk mensen met een e-bike, ook snelheden halen van zo’n 25 kilometer per uur, zijnde de wettelijke maximumsnelheid voor de snorfiets. Een helmplicht voor fietsers is echter niet aan de orde, hoewel Van Nieuwenhuizen die vraag wel aan de Kamer voorlegt: “wilt u daar dan ook een helmplicht voor?”

Strenger handhaven


BOVAG benadrukt dat de maximumsnelheid voor snorfietsers inderdaad gelijk is aan snelheden die (elektrische) fietsers ook kunnen ontwikkelen en dat er strenger gehandhaafd zou moeten worden op overtreding van dat maximum. Uiteraard is het dragen van een helm veel beter, voor elke verkeersdeelnemer. Het is dan ook goed dat er uitgebreid onderzoek plaats gaat vinden naar de effecten hiervan en de implicaties voor wat betreft eventuele invoering. Het zou dan volgens BOVAG bijvoorbeeld ook eenvoudiger moeten worden om bestaande snorfietsen om te laten keuren naar bromfiets, op locatie bij een scooterbedrijf. Wanneer de onderzoeksresultaten van het ministerie beschikbaar komen, is nog niet bekend.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring