Leg deelname aan veiligheidsinstructie vast met formulier 

Laatste update 21 september 2018 Leestijd: 2 min

Alle bedrijven in Nederland moeten ervoor zorgen dat medewerkers veilig hun werk kunnen doen. Om ongevallen te voorkomen is voorlichting en instructie over veilig werken daarom voor alle personeelsleden onmisbaar. Voor de registratie van deelname hieraan kunnen BOVAG-leden gebruik maken van een pasklaar deelnameformulier. 

De onderwerpen die tijdens de instructie en voorlichting aan bod komen, zijn afhankelijk van de risico’s die in het bedrijf spelen. Bij het invullen van de RI&E komen deze vanzelf naar voren. Op het formulier staan daarom alleen de basisgegevens. Welke onderwerpen er behandeld zijn tijdens de veiligheidsinstructie vult de werkgever zelf in op basis van de RI&E. 



Zowel de voorlichting en instructie als de deelnemerslijst dragen bij aan het voldoen aan de zorgplicht die elke werkgever heeft op basis van de wet Arbeidsomstandigheden. De werkgever kan met het ingevulde formulier aantonen dat de medewerkers de instructie hebben bijgewoond en ontvangen. 

Werkgevers die de Arbeidsomstandighedenwet overtreden riskeren een forse boete, maar ook medewerkers kunnen beboet worden als zij niet meewerken aan een veilig arbeidsomstandighedenbeleid. Bijvoorbeeld als zij zich niet houden aan beschermende maatregelen. De Inspectie SZW ziet toe op naleving van de regels. 



 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring