BOVAG is tegen verplichte WA-verzekering voor e-bikes

Laatste update 07 augustus 2018 Leestijd: 2 min

Een verplichte WA-verzekering voor iedere e-bike; dat is het plan van de Europese Commissie. BOVAG heeft namens de achterban in de publieke consultatie aangegeven dat we tegen een verplichte verzekering zijn. Dit plan zou de aankoop en gebruik van dit populaire vervoersmiddel namelijk sterk ontmoedigen.

De Europese Commissie wil de Motor Vehicle Insurance Directive (MID) updaten. Dat is de Europese Richtlijn die de wettelijke aansprakelijkheid rondom motorrijtuigen beschrijft. Aanleiding van de wijziging is dat er onduidelijkheid heerst over de voertuigcategorieën. Daarmee willen ze ook de regelgeving in de EU gelijktrekken. In het voorstel van de EC valt de elektrische fiets ook onder de MID-richtlijn. In een publieke consultatie konden belangenorganisaties, bedrijven maar ook burgers hierop reageren.

Ontmoedigen gebruik e-bikes

BOVAG heeft de consultatie namens fietsbedrijven ingevuld en daarin aangegeven dat we tegen een verplichte WA-verzekering zijn, omdat het de aanschaf en het gebruik van de e-bike sterk ontmoedigt. Dat terwijl de e-bike een gewild vervoersmiddel is dat een grote bijdrage levert aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Het verlicht de filedruk, doordat het een veel gebruikt vervoersmiddel is voor woon-werkverkeer. Fietsen stimuleert bovendien de gezondheid.

Niet te vergelijken met de motorfiets

E-bikes hebben daarnaast een elektromotor van maximaal 250 Watt, die het trappen ondersteunt en begrensd is op 25 km/u. De ondersteuning van de motor werkt alleen als de berijder zelf trapt. Daarom zijn e-bikes niet te vergelijken met een gekentekende motorfiets waar een WA-verzekering voor geldt. BOVAG vindt dat ze generiek uitgezonderd moeten worden van deze volledige en dure motorrijtuigenverzekering. Generiek, om met deze richtlijn geen bijdrage te leveren aan een lappendeken van regels binnen de EU-lidstaten.

Begin september wordt er meer bekend over het vervolg.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring