Veelgestelde vraag: voor wie gelden de cao-salarisverhogingen?

Laatste update 09 mei 2018 Leestijd: 3 min

Een vraag de adviseurs van BOVAG Ledenadvies regelmatig krijgen, is of een medewerker die meer verdient dan het cao-loon of al enige tijd ziek is of niet goed functioneert ook recht heeft op de cao-salarisverhogingen? Lees hier het antwoord. 

De collectieve loonsverhogingen zijn in de cao afgesproken. Dat geldt in elk geval voor de cao’s waar BOVAG-leden mee te maken hebben. Dat zijn de cao voor het Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf, de cao voor het Tankstation en Wasbedrijf en  de cao voor het Carrosseriebedrijf. Het recht op verhoging van het salaris is dus niet bij wet geregeld.

Minimumkarakter 

De cao’s waar BOVAG-leden onder kunnen vallen hebben allemaal een minimumkarakter. Dit betekent dat werkgevers alleen van de cao-afspraken af mogen wijken als dit in het voordeel is van de medewerker. Meer betalen mag wel, minder niet. Afspraken die voor de medewerker nadelig zijn, zijn ongeldig.

Werkgevers moeten alle onderdelen van de cao toepassen op hun medewerkers. Het is niet mogelijk om het ene onderdeel met het andere te compenseren. Dit betekent dat alle medewerkers die onder de cao vallen recht hebben op de collectieve salarisverhogingen, ook als zij meer verdienen dan het cao-loon, ziek zijn of niet goed functioneren. Ook op hen is de cao immers van toepassing. De loonsverhogingen van de cao MvT en Carrosseriebedrijf gelden bovendien ook voor verkopers/vertegenwoordigers. Alleen als er in de cao een uitzondering wordt gemaakt voor bepaalde groepen medewerkers, mogen werkgevers afwijken.

Uitzonderingen

Voor een aantal groepen medewerkers is in de cao’s een uitzondering gemaakt. Zo gelden de cao-salarisverhogingen uit de cao MvT niet voor medewerkers met een arbeidsbeperking in de zin van de Participatiewet met een verdiencapaciteit van minder dan 100% van het WML (wettelijk minimumloon). In de cao Tank en Was is bepaald dat de cao-salarisverhogingen pas gelden vanaf functiegroep 2. Functiegroep 1 is gekoppeld aan de Wet minimumloon en wordt dus aangepast als deze bedragen wijzigen.

Wat gebeurt er als u de cao-salarisverhoging niet betaalt?

Betaalt een werkgever de collectieve loonsverhoging niet, terwijl de medewerker hier op basis van de cao wel recht op heeft, dan kan hij dit met terugwerkende kracht vorderen. Dit geldt niet alleen voor de loonsverhoging zelf, maar ook voor de wettelijke rente, de wettelijke verhoging over de niet-doorgevoerde loonsverhogingen en de buitengerechtelijke incassokosten. De termijn waarbinnen dit moet gebeuren is vijf jaar, dat is de verjaringstermijn van een loonvordering. 

Vragen

Voor vragen over het toepassen van cao-salarisverhogingen kunnen BOVAG-leden contact opnemen met BOVAG Ledenadvies: (030) 659 53 00.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring