De Nederlandsche Bank scherpt regels garantie aan

Laatste update 11 september 2017 Leestijd: 2 min

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de regels inzake het aanbieden van garantie en verzekeringen aangescherpt. In het kort komt het erop neer dat de garanties waarvoor consumenten moeten betalen voortaan beschouwd worden als een verzekering. Fabrieksgarantie lijkt in beginsel uitgezonderd.

In een gesprek heeft DNB aan BOVAG bevestigd dat de BOVAG Garantie beschouwd moet worden als een verzekering als ervoor betaald wordt. Dat geldt ook als de betaling voor de garantie in de prijs van de auto of caravan of (motor)fiets is opgenomen. Dat geldt evenzeer voor occasiongaranties van merken. Uitgezonderd zijn in beginsel de fabrieksgaranties op nieuwe producten.

BOVAG studeert momenteel samen met verzekeringsdochter Bovemij en een aantal experts op deze aanpassing van de regels en bekijkt wat de gevolgen zijn voor de BOVAG Garantie en de BOVAG-leden. Als garantie inderdaad een verzekering is, dan betekent het onder meer dat een bedrijf aan een aantal eisen zal moeten voldoen om een garantieverzekering te mogen 'aanbieden'  als die de waarde van vijfhonderd euro overstijgt. In die gevallen zal een autobedrijf zich moeten verbinden aan een verzekeraar als zogenoemde verbonden bemiddelaar. Dat is overigens niet nieuw voor de branche. Veel bedrijven zijn bijvoorbeeld al verbonden bemiddelaar voor de BOVAG Autoverzekering van BOVAG-dochter Bovemij. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat we daar een BOVAG zes maanden garantieverzekering aan toe gaan voegen. De uitkomsten van deze studie worden begin oktober besproken in het verenigingsbestuur, dan zal duidelijk worden welke kant het opgaat met de BOVAG Garantie.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring