Veelgestelde vraag: mijn werknemer is niet op tijd terug van vakantie

Laatste update 03 augustus 2017 Leestijd: 2 min

Stel dat de vakantievlucht naar huis vertraagd of geannuleerd is, waardoor de werknemer niet op de afgesproken eerste dag na zijn vakantie op het werk verschijnt. Dat is overmacht, maar komt dit ten laste van u of voor de werknemer zelf?

In het arbeidsrecht geldt dat wanneer de werknemer niet beschikbaar is om te komen werken, hij ook geen recht heeft op loon. Als de werknemer op de eerste dag na zijn vakantie zonder tegenbericht niet verschijnt, dan kunt u na schriftelijke mededeling het loon van de werknemer stopzetten. In de praktijk lossen werkgever en werknemer het vaak zo op dat de werknemer alsnog extra vakantiedagen opneemt voor de dagen waarop hij niet kon werken.
 
Het kan ook gebeuren dat uw werknemer zich ziek meldt vanaf zijn vakantieadres. Het is dan uiteraard lastig om de bedrijfsarts te laten vaststellen of de werknemer inderdaad arbeidsongeschikt is. Zorg daarom dat u duidelijke regels stelt voor een ziekmelding vanuit het buitenland.  Bijvoorbeeld de verplichting voor de werknemer om zich direct ziek te melden bij de leidinggevende.

Vraag de werknemer ter ondersteuning een doktersverklaring in het Engels te overleggen als de werknemer zich in het buitenland bevindt. Neem ook de verplichting voor de werknemer op om zich direct bij terugkomst in Nederland te melden bij de bedrijfsarts. Stel daarbij ook sancties op voor het geval de voorschriften niet worden nageleefd, bijvoorbeeld stopzetten van het loon. Neem de regels op in het bedrijfsreglement en laat de werknemers tekenen voor akkoord.

> Kijk voor antwoorden op meer vragen rondom verlof en vakantie op het ledenportaal onder de knop 'verlof'.  
 
Heeft u nog vragen of heeft u suggesties voor een vraag in de Nieuwsbrief Werkgeverszaken, dan kunt u contact opnemen met BOVAG Ledenadvies op 030 – 659 53 00 of via ledenadvies@bovag.nl.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring