SPOED: Meld uw speed-pedelecs aan voor restantvoorraadregeling

Laatste update 19 december 2017 Leestijd: 2 min

De speed-pedelecs in uw voorraad zijn na 1 januari mogelijk onverkoopbaar als u geen actie onderneemt. Met ingang van 1 januari 2018 veranderen de Europese regels rond speed-pedelecs/(high) speed e-bikes namelijk. Neem contact op met uw leverancier of fabrikant om uw speed-pedelecs te laten registreren voor de restantvoorraadregeling en zo de verkoop veilig te stellen.

Hoewel uw leverancier/fabrikant u over dit onderwerp zou moeten informeren, merkt BOVAG dat de informatievoorziening in een aantal gevallen gebrekkig verloopt. Daarom wijzen wij u met extra nadruk op deze aanstaande verandering.

Wat is er aan de hand?

Vanaf 1 januari 2018 vervalt de typegoedkeuring voor speed-pedelecs die niet voorzien zijn van een claxon en remlicht. Die mogen daardoor per 1 januari 2018 niet meer worden verkocht.

Wat adviseert BOVAG?

Informeer bij uw leverancier/fabrikant/ of de typegoedkeuring voor de speed-pedelecs in uw voorraad vervalt. Zo ja:
  • A: Verzoek uw fabrikant/importeur uw voorraad bij de RDW aan te melden als restantvoorraad. Doe dit zo snel mogelijk (voor het einde van het jaar).
  • B: Is er geen sprake van een restantvoorraad of is het niet mogelijk de speed-pedelec hierin onder te brengen, dan dient u vóór 29 december 2017 een kenteken aan te vragen voor de bewuste speed-pedelecs en deze te naam te stellen. De speed-pedelec mag niet direct in de bedrijfsvoorraad worden geplaatst, maar moet eerst tenminste eenmaal tenaamgesteld zijn. Let hierbij op de verzekeringsplicht. Overleg met de importeur of fabrikant over de ingangsdatum en looptijd van de fabrieksgarantie, zo blijft de speed-pedelec verkoopbaar.
  • C: Als uiterste redmiddel kunt u de speed-pedelec voorzien van een claxon, rem- en kentekenverlichting, waarna u het voertuig zelf laat keuren door de RDW. Dit is echter een omslachtige oplossing!
Wij benadrukken dat optie A voor u de gunstigste oplossing is. Neem dus zo snel mogelijk contact op met uw fabrikant/importeur om gebruik te kunnen maken van de restantvoorraadregeling. BOVAG heeft de RDW inmiddels met klem verzocht om souplesse in de handhaving rond deze wijziging, maar wij raden u desondanks aan om zo snel mogelijk te handelen.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring