Siewert Gorter: “Kunnen mijn opvolgers verder zoals ik altijd heb gedaan?”

Laatste update 01 december 2017 Leestijd: 4 min

Het BOVAG & KCI Jaarcongres stond dit jaar in het teken van de toekomst. Want om straks succesvol te kunnen zijn moeten er nu keuzes gemaakt worden. Tijd om na te denken over nieuwe verdienmodellen en samenwerking.

Bekijk onderaan deze pagina de foto's

“Ik word bijna 60, dus ik denk sinds deze zomer na over mijn opvolging”, zei Siewert Gorter aan het begin van het BOVAG en KCI Jaarcongres. De eigenaar van Caravanlife Gorter in het Zeeuwse Heinkenszand was in het eerste deel unaniem verkozen voor een tweede termijn als voorzitter van BOVAG Caravan- & Camperbedrijven. “Kunnen mijn opvolgers verder zoals ik altijd heb gedaan?”

Dat is zeer de vraag, blijkt wel uit de statistieken die gepresenteerd werden door branchemanager Maarten Mastop. Het park veroudert en oudere caravans en campers worden minder intensief onderhouden en verkopen slechter. Kortom: er moet iets veranderen.
 • Hans Louwers, secretaris van de KCI liet zien dat er toch ook lichtpuntjes zijn. De intensieve promotie van kamperen met Camp to Go werkt. Het imago wordt hipper onder jonge gezinnen.
 • Ramon van Reine, directeur van ACSI kwam met een nieuw idee: klanten een contract aanbieden waarin ze vijf jaar lang een aantal weken per jaar een kampeermiddel kunnen gebruiken, full service. Met zes of zeven contractanten per kampeermiddel zit een seizoen vol en is de werkplaats bezet.
 • Jan de Haas, directielid van de Erwin Hymer Group vertelde over hoe zij werken aan vernieuwing van kampeermiddelen.
 • Hoogleraar Cor Molenaar deed een schepje bovenop wat ervoor gezegd was. Hij waarschuwde ondernemers om nu te handelen, samen te werken en de krachten te bundelen.

Algemene Ledenvergadering

Tijdens het officiële gedeelte van het jaarcongres, de algemene ledenvergadering, werd Siewert Gorter door de aanwezigen herkozen als afdelingsvoorzitter. Hij introduceerde de nieuwe branchemanager Maarten Mastop, die meteen van start ging met de presentatie van de begroting en de speerpunten voor 2018.

Wat is er besproken?
 • In 2018 worden de schouwingen intensiever.
 • Er komt er een nieuwe werkinstructie voor de BOVAG Onderhoudsbeurt, met daarin ook een toelichting op de procedure voor steekproeven.
 • De Heroriëntatietraining Keurmeester is vernieuwd; in december gaat die van start, inschrijven kan nog.
 • Er is een opleiding G607 gaskeuring op 26 en 27 maart in samenwerking met Gimeg. Lees er hier alles over.
 • Ook kondigde Mastop aan dat er in de loop van 2018 alleen nog gewerkt kan worden met digitale formulieren. Dat oogt professioneler. De papieren formulieren mogen dan niet meer gebruikt worden, omdat de voorwaarden die erop zijn gedrukt gaan veranderen. De digitale formulieren zijn beschikbaar als PDF en als tool
 • Dan is er de nieuwe privacywetgeving die in 2018 van start gaat. BOVAG ontwikkelt een tool om daarmee om te gaan, maar ondernemers zijn eveneens vrij om met commerciële partijen in zee te gaan.
 • Advertentieprijzen: alle niet-vermijdbare kosten moeten daarin zijn opgenomen. Diverse media zitten bovenop de branche op dit dossier, dus voor het imago van de branche is het zaak dat iedereen dat correct doet, ook bij occasions. Lees meer ... 
 • BOVAG heeft onderzoek gedaan naar het gedrag van de klant. Download het boekje Klantreis Caravankoper ...
 • Tot slot werden drie bestuursleden herkozen en werd oud-bestuurslid Bram van der Slik voorgedragen als afgevaardigde voor de BOVAG Ledenraad. Na de pauze werd bovendien scheidend Ledenraadlid Albert de Boer door bondsvoorzitter Bertho Eckhardt onderscheiden met een speldje als lid van verdienste.

Foto's


 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring