Niet gevonden wat u zoekt? Klik hier om naar het oude ledenportaal te gaan.

Download nu Revisie in Cijfers 2016-2017

Laatste update 04 augustus 2017 Leestijd: 3 min

Zelf wisten we het natuurlijk al: de revisiebranche doet ertoe in Nederland. Maar nu staat het ook zwart op wit in Revisie in Cijfers, een primeur in de branche en het eerste tastbare resultaat van de samenwerking tussen de brancheverenigingen BOVAG en VIV.

Widget can't be used as inline.


In 2016 bedroeg de totale omzet in Nederland uit het reviseren van auto-, scheeps- en tractormotoren, versnellingsbakken en andere technische componenten 501 miljoen euro, zo blijkt uit de onderzoeksresultaten van BOVAG en de Vereniging voor Importeurs van Verbrandingsmotoren (VIV). De revisiebedrijven verwachten volop te kunnen profiteren van de opkomst van de circulaire economie en zien in de elektrische auto zowel kansen als bedreigingen.

Met gepaste trots presenteren wij u dan ook onze gezamenlijke uitgave ‘Revisie in Cijfers 2016/2017’, een primeur in de branche en het eerste tastbare resultaat van de samenwerking tussen de brancheverenigingen BOVAG en VIV.

Jean Paul Borsten, voorzitter BOVAG Revisiebedrijven en Bart Verhoeve, voorzitter VIV

De geënquêteerde ondernemers verwachten dat vooral de transitie naar elektrisch vervoer van grote invloed zal zijn op de revisiebranche, zowel in positieve als negatieve zin. Op de kortere termijn maakt strengere wet- en regelgeving het reviseren van verbrandingsmotoren aantrekkelijker, maar verder in de toekomst denken veel ondernemers dat er sneller gekozen gaat worden voor het vervangen van onderdelen in EV’s, in plaats van reviseren. Een ruime meerderheid ziet ook de ontwikkeling richting een circulaire economie als een uitgelezen kans voor de branche. 

Ruim 5.500 werknemers

Uit het onderzoek blijkt dat begin 2017 ons land 475 revisiebedrijven telde, waarvan zo’n 60 procent revisie als hoofdactiviteit heeft en waarvan meer dan de helft in drie provincies is gevestigd: Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant. Ook Friesland en Zeeland tellen relatief veel revisiebedrijven, Noord-Holland en Utrecht juist weinig. De 475 Nederlandse revisiebedrijven bieden werk aan ruim 5.500 mensen, waarvan bijna 80 procent een contract voor onbepaalde tijd heeft en ruim driekwart fulltime werkt. Van de totale jaaromzet van 501 miljoen euro in 2016 was 87 procent afkomstig van zakelijke klanten en het gemiddelde rendement per onderneming bedroeg 6,9 procent. In de periode 2011-2013, ten tijde van de economische crisis, bereikte de omzetontwikkeling van de revisiebranche een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van herstel, hoewel er vanaf medio 2016 een stagnatie is waar te nemen.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring