Tekst nieuwe cao Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf bekend

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

De tekst van de nieuwe cao Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf is af en naar het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gestuurd voor aanmelding. De vakbonden en BOVAG hebben de tekst vastgesteld.

Onderaan dit bericht treft u de volledige cao tekst in pdf aan. BOVAG heeft voor u de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe cao op een A4 gezet. Ook deze kunt u downloaden onderaan dit bericht.
 
Afwijkingen en Algemeen Verbindend Verklaren
Na de aanmelding bij het Ministerie van SZW volgt de zogenaamde kennisgeving van ontvangst (kvo) waarmee de cao rechtsgeldig wordt. Deze is ontvangen waardoor u met ingang van 15 september weer gebruik kunt maken van de afspraken in de cao die afwijkend zijn van de wet. Bijvoorbeeld de proeftijd van twee maanden. De cao-partijen gaan nu de algemeen verbindendverklaring (AVV) opstarten. Met deze verklaring geldt de cao automatisch voor alle bedrijven en hun medewerkers in de sector, dus ook als zij géén lid van BOVAG zijn. BOVAG informeert u zodra de AVV rond is.
 
Overzicht belangrijkste wijzigingen
BOVAG heeft voor u de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe cao op een A4 gezet. Deze kunt onderaan dit bericht downloaden. Zoals eerder bericht zijn de volgende afspraken belangrijk omdat ze nu al spelen. Dit zijn de volgende:
  • In september 2016 stijgen de feitelijke lonen en salarisschalen met 2 %. De loonschalen staan in de pdf van het cao boekje onder artikel 47.
  • De pensioenpremieverdeling voor de verplichte basisregeling pensioen is 46,3% voor de werknemer en 53,7% voor de werkgever (totale premie is 23,5% tot de loongrens van 70.416 euro).
  • De VPL-premieverdeling is tot en met 31 december 2016 als volgt: het werkgeversaandeel is 53,2% en het werknemersaandeel is 46,8% (totale VPL premie overgangsrechten is 6,12%). Met ingang van januari 2017 wijzigt dit.
  • In december 2016 krijgen werknemers een eenmalige uitkering van 300 euro bruto. Werknemers hebben alleen recht op deze eenmalige uitkering als zij op 31 december 2015 in dienst waren en sindsdien onafgebroken in dienst zijn gebleven. Voor parttimers is de uitkering naar rato.
 
Nieuw boekje
De teksten zijn nu bekend en kunt u onderaan dit bericht downloaden. De vormgeving en het drukken van de cao-boekjes wordt nu in gang gezet. Het eerste cao-boekje ontvangt u als BOVAG-lid gratis. Dat wordt waarschijnlijk rond december.
 
Heeft u vragen over de cao, dan kunt u contact opnemen met BOVAG Ledenadvies: 030 6595 300 of via het ledenportaal.
  
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring