Geen uitstel verplicht examen 'Bevoegdheidsverlenging tachograaftechnicus'

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Vanaf 1 januari 2017 heeft u voor het installeren, kalibreren en controleren van tachografen de bevoegdheid Tachograaftechnicus nodig. Vóór 1 januari 2017 moet u het examen ‘Bevoegheidsverlenging tachograaftechnicus’ met goed gevolg hebben afgerond om deze werkzaamheden te mogen blijven uitvoeren.

Na het behalen van de bevoegdheid Tachograaftechnicus ontvangen monteurs een bevoegdheidspas met bijbehorende pincode. Deze heeft u nodig om vanaf 1 januari 2017 voertuigen af te melden in het RDW-register.

Verzoek om uitstel
Omdat het nieuwe, verplichte examen pas per oktober beschikbaar komt, is de tijd die bedrijven hebben om zich voor te bereiden op deze wijzigingen erg kort. Juist in een drukke tijd van het jaar moeten uw mensen hun bevoegdheid vernieuwen. Dit levert zowel bij de truckdealerbedrijven als bij de aanbieders van de opleidingen en examens een enorme piek op. BOVAG heeft daarom overleg gevoerd met RDW en het ministerie van Infrastructuur & Milieu om uitstel te vragen, zodat de truckdealers hun personeels- en kostenplanning over een wat langere periode kunnen spreiden. Hoewel er begrip is voor ons verzoek, moet Nederland tijdig voldoen aan de Europese regels. Daarom is het niet gelukt verder uitstel te bewerkstelligen.

Voldoende opleidingscapaciteit
Wel is duidelijk dat in het vervolg, net zoals dat al gebruikelijk is bij de apk-erkenningen, al zes maanden voor het verlopen van de erkenning een nieuw examen kan worden afgelegd waarbij de oorspronkelijke termijn kan blijven gelden. In de toekomst blijven we daardoor niet steeds opnieuw met deze extreme piek geconfronteerd. Inmiddels hebben wij ook van zowel exameninstituut IBKI als van de beide tachograaffabrikanten begrepen dat zij in staat zijn geweest zowel voldoende opleidingscapaciteit als examencapaciteit te organiseren. Dit is een belangrijke maar waardevolle inspanning waarvoor we hen zeer erkentelijk zijn.

Advies
Indien u dit nog niet hebt gedaan, adviseren u met klem om ook voor uw bedrijf spoedig een planning te maken voor zowel training als examinering. Uw leverancier is u daarbij graag behulpzaam en er worden ook trainingen en examens op locatie aangeboden. Zoals u weet kan een kleine vergissing in uw werkplaats leiden tot hoge boetes voor uw klant. Wij adviseren daarom met klem om uw mensen te laten nascholen alvorens ze het nieuwe examen afleggen.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring