Betere mogelijkheden voor lagere boetes bij overtredingen Arbowet

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 2 min

Het boetebeleid bij de Arbowet is veranderd. Werkgevers hebben hierdoor betere mogelijkheden om boetes voor overtreding van de wet te verlagen omdat het systeem van matigingsronden is aangepast. De maatregel is eind 2015 ingegaan.

Voorwaarde voor een lagere boete blijft dat er een aantal zaken op het gebied van veilig en gezond werken goed geregeld zijn. De werkgever moet daarnaast aantonen dat hij zich ingespannen heeft om overtreding te voorkomen. Om de opgelegde boete te ververlagen kan hij 4 gronden aanvoeren:
  1. De risico’s van het bedrijf zijn voldoende geĆÆnventariseerd en er is een veilige werkwijze ontwikkeld die voldoet aan de vereisten van de Arbowetgeving.
  2. Er zijn noodzakelijke randvoorwaarden gecreƫerd voor het toepassen van een veilige werkwijze;
  3. Er zijn adequate instructies gegeven;
  4. Er is adequaat toezicht gehouden.
Is aan een of meerdere van deze gronden voldaan, dan wordt de opgelegde boete in principe met 25% per aangevoerde grond gematigd. Voorheen was er sprake van volgorde van matigingsgronden die verplicht doorlopen moest worden. Was aan grond 1 niet voldaan, dan kon voldoen aan grond 2 niet tot matiging leiden. Dat is nu niet meer zo. Als bijvoorbeeld alleen aan grond 2 is voldaan, dan kan er toch 25% worden verlaagd.

Voorkom boetes
Om boetes te voorkomen is het belangrijk om een goed en actief beleid op het gebied van veilig werken te voeren. Zie er actief op toe dat werknemers zich goed aan de instructies houden. Op arbomobiel.nl vindt u de branche RI&E die door BOVAG is ontwikkeld. Deze kunt u zelf digitaal invullen. Ook vindt u daar een handige arbocatalogus vol met praktische oplossingen voor veilig en gezond werken specifiek voor onze branche.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met BOVAG ledenadvies.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring