Let op: ILT controleert certificaat aircomonteurs

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Alleen automonteurs die een speciaal certificaat hebben behaald, mogen het onderhoud van airco’s in auto’s doen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert vanaf 1 juli bij tweehonderd tot driehonderd garages of er medewerkers zijn die dit F-gassencertificaat bezitten.

Airco’s bevatten gefluoreerde broeikasgassen, ook wel HFK’s of F-gassen genoemd. Om te voorkomen dat deze gassen vrijkomen en schade veroorzaken aan het milieu, mag alleen een gediplomeerde medewerker onderhoud plegen aan koelinstallaties.

GWP en airco-reinigingsmiddelen
Tijdens de controle gaat ILT ook na of het bedrijf op de hoogte is van de aankomende verplichting rond Global Warming Potential (GWP). Dit houdt in dat airco’s niet meer mogen worden bijgevuld met een koudemiddel dat een GWP heeft dat groter is dan 150, tenzij het klimaatregelingssysteem al dergelijke gassen bevat. GWP geeft het vermogen van aardopwarming aan in vergelijking met CO2. Daarnaast kijkt ILT ook of de gebruikte airco-reinigingsmiddelen zijn toegestaan. Dit zijn biociden om schimmels mee te bestrijden, waardoor onaangename geurtjes worden voorkomen of verdwijnen.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring